Prebojan latinični naziv na tabli mjesta Sonta

Nepoznati počinitelji prebojali su sredinom prošloga tjedna latinični naziv na tabli na ulazu Sontu, mjesto većinski naseljeno pripadnicima hrvatske manjine. Ocijenivši ga vandalskim, ovaj čin osudili su predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Općine Apatin i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević i generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša su u priopćenju, kako navodi Hina, ocijenili da ovakav »štetan i u potpunosti nepotreban čin« ne pridonosi očuvanju društvene i etničke tolerancije koja obilježava Vojvodinu i Sontu.
»Tu toleranciju jedna mala grupica ljudi želi u svakoj prigodi narušiti«, navodi se u priopćenju te izražava zabrinutost jer se vandalski čin dogodio u mjestu gdje prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. ima više od 50 posto žitelja koji su Hrvati.
Kako je objavio RTV, predsjednica općine Apatin Dubravka Korać je povodom ovoga slučaja izjavila:
»Općinsko vodstvo nalazi se u stalnom kontaktu sa predstavnicima MUP-a, koji aktivno rade na pronalaženju počinitelja i nadamo se da će isti ubrzo biti procesuirani. Lokalne službe sanirat će oštećenu tablu u najkraćem roku. Multietnički i multikulturni karakter Apatina i susjednih sela je očuvan čak i devedesetih godina. Uvjerena sam da ovakav čin neodgovornih pojedinaca neće uspjeti poremetiti inače skladne odnose u našoj multietničkoj općini«.
I Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se očitovao o ovom slučaju, na svojem twitter nalogu:
»I u ovom bi slučaju bilo potrebno vidjeti osudu ovoga čina od strane predstavnika Vlade Srbije, primjerice Ministarstva za ljudska i manjinska prava. O tome da je potrebno naći sustavnije rješenje za vandale koji ovakve poruke šalju govorili smo više puta«.

Foto: Hrvatskarijec.rs