Predavanje o “Starčevačkoj republici”

Predavanje Dalibora Mergela, dipl. etnologa-antropologa, o “Starčevačkoj republici”, a u povodu njezine stote obljetnice, održat će se u četvrtak 31. Listopada, s početkom od 19 sati u Galeriji “Boem” Doma kulture u Starčevu.
Žitelji Starčeva, većinom Hrvati, gnjevni zbog poziva za regrutaciju, u proljeće 1919. godine su u organiziranoj pobuni demolirali općinsku zgradu i nakratko prisvojili vlast u selu. U vremenu socijalizma konstruiran je lokalni politički mit o uspostavi tzv. Starčevačke republike čiji su kolovođe, navodno pod utjecajem boljševizma, željeli svrgnuti monarhističku upravu. On je i danas u jednostavnoj formi široko rasprostranjen u Starčevu i okolici. Unatoč sačuvanoj obimnoj arhivskoj građi o sudskom procesu vođenom protiv pobunjenika, novinskim člancima i privatnim zabilješkama, poslije čitavog stoljeća od ovih zbivanja nije posve razjašnjeno što se tada doista dogodilo, navodi se u pozivu predavanju.
Na prijedlog Udruge banatskih Hrvata, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovo predavanje je uvrstio i na zvanični kalendar hrvatskih manifestacija u 2019. godini.