Predsjednik Skupštine grada posjetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

Predsjednik Skupštine grada Subotice, dr.sc. Bálint Pásztor odazvao se dana 07. listopada 2020 pozivu Aerokluba „Ivan Sarić“ Subotica, te posjetio zračnu luku i bolje se upoznao s njenim radom i radom Aerokluba.
Aeroklub „Ivan Sarić“ član je Zrakoplovnog Saveza Srbije (VSS), Zrakoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvitak u zadnjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja zrakoplova i sportske opreme u zračnoj luci. S opremom kojom raspolaže, klub u prosjeku godišnje osposobi šest pilota zrakoplova, preko pedeset padobranca, oko tri pilota jedrilice, a postoji i veliko zanimanje za obuku pilota motornog zmaja i pilota paraglajdera. Na godišnjoj razini ostvari se oko tisuću sati naleta na zrakoplovima, preko tisuću skokova padobranom i dvije stotine sati leta na jedrilicama, stotinu sati na ultra lakim zrakoplovima i tri stotine šlepova s pilotima paraglajdera.
Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prijelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od tri mjeseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici. Ujedno, ozbiljno se razmatra organiziranje natjecanja, te sudjelovanje na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mjesto.
Aeroklub „Ivan Sarić“ obilježava 110. obljetnicu od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića, koji je nakon povratka iz Pariza u Suboticu odlučio izraditi vlastiti zrakoplov s kojim je na hipodromu u Subotici izveo prvi javni let 16. listopada 1910. godine Subotici. Demonstrirajući let na zrakoplovu vlastite izrade „Sarić 1“ u zrakoplovstvo je unio važnu inovaciju koja se i danas koristi.
Upravo obilježavanje obljetnice ukazuje na nastojanje daljnjem razvitku, koji se između ostaloga ogleda i u otvaranju mogućnosti korištenja zračne luke u medicinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.
Predsjednik Skupštine grada Subotice naglasio je kako Aeroklub ima sve predispozicije da nakon što ostvari planove i završi projekte poput otvaranje servisa za zrakoplove generalne avijacije i pribavi dozvole za opremanje zračne luke opremom za noćno letenje što bi zračnoj luci u Subotici omogućilo 24 satnu operativnost, postane najveći zrakoplovni centar u Republici Srbiji u svim zrakoplovnim sportovima.

Izvor i foto: subotica.rs