Predsjednik Skupštine grada primio delegaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Pásztor Bálint sastao se danas s delegacijom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koju je predvodila predsjednica Jasna Vojnić. Delegaciju HNV-a su činili predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin i predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić upoznala je predsjednika Skupštine grada o dosadašnjim aktivnostima i radu Veća, kao i pomacima koji su se nedavno ostvarili, a izuzetno su važni za hrvatsku zajednicu u Srbiji – osiguran prostor za područni ured HNV-a i udruge kulture u Beogradu, kao i ulazak u posed dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu čije svečano otvaranje treba da se održi u petak 16. oktobra 2020. godine za jedan od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića.
Na sastanku je bilo riječi i o izazovima i problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina a tiču se oblasti u kojima Hrvatsko nacionalno veće ima ovlasti – obrazovanje, informiranje, kultura i službena upotreba jezika i pisma. Kada je u pitanju obrazovanje, osim što je naglašeno da je ove godine obilježeno punih 18 godina postojanja cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, spomenuti su i neki od problema – poput upošljavanja jezično-stručnog kadra u školama na teritoriji Subotice, Hrvatski školski centar, provođenje prava na uporabu hrvatskog jezika i pisma u školama i sl. Kada je u pitanju informiranje na hrvatskom jeziku, iskazan je problem nemogućnosti informiranja pripadnika hrvatske zajednice na hrvatskom jeziku na lokalnom nivou odnosno u Gradu Subotici zbog problema projektnog financiranja udruženja koja se time bave. Također, ukazano je i na pitanje medijske vidljivosti i praćenja hrvatske zajednice u lokalnim medijima. Bilo je riječi i o stavljanju u funkciju obnovljenog Doma kulture u Tavankutu te potrebi nazočnosti visokih dužnika Grada Subotica na kulturnih i drugim priredbama koje hvratska zajednice priređuje. Također, na sastanku je spomenuto da, usprkos što je hrvatski jezik u službenoj upotrebi u Gradu Subotici, neretko je zabilježeno nesprovođenje istog ili bar ne u dovoljnoj mjeri što je pravom zagarantirano. Predsjednica HNV-a je naglasila važnost uspostave partnerskih odnosa s institucijama hrvatske zajednice u rješavanju problema.
Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Pásztor Bálint i njegovi suradnici koji su prisustvovali sastanku obećali su da će se u budućnosti truditi da se zauzmu za probleme pripadnika hrvatske zajednice u Gradu Subotici u resorima u kojima imaju ovlasti. Također, dogovoreno je da će se ovakvi sastanci radi ostvarenja uspješne suradnje i u buduće održavati.

Izvor: hnv.org.rs