Predstavljanje bandaša i bandašice ovogodišnje Dužijance

Predvoditelji ovogodišnje žetvene svečanosti – Dužijance u Subotici su bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić iz Subotice. U njihovoj pratnji su mali bandaš David Kujundžić i mala bandašica Sofija Kovačević, također iz Subotice. Svi oni u ovoj manifestaciji sudjeluju od malena i ponosni su na čast koja im je ukazana kada su odabrani da ponesu titulu bandaša, odnosno bandašice.

Bandaš

Bandaš Petar Vukmanov Šimokov ima 20 godina i dolazi iz petočlane obitelji. Majka mu je Mirjana, otac Goran, a ima i mlađeg brata Ivana i sestru Martu. Pripada župi sv. Rok. Završio je Tehničku školu Ivan Sarić i radi u firmi doo Grgo bravar. Svirao je sedam godina tamburu u Subotičkom tamburaškom orkestru, a sada je član folklorne sekcije Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. U slobodno vrijeme, kaže kako igra nogomet s prijateljima, izlazi i druži se.

Bandašica

Dunja Šimić bandašica je ovogodišnje Dužijance. Ima 20 godina i studentica je Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Jedino je dijete Dajane i Davora Šimića. Dolazi iz župe sv. Jurja.  Dugo godina je plesala folklor u HKC-u Bunjevačko kolo, no kako navodi, zbog odlaska na studije postalo je nemoguće pohađati probe ali koristi svaku priliku kada je u Subotici pomoći mlađima u spremanju nošnje. Kaže kako voli i putovati.