Predstavljanje monografije o Šokcima

GORJANI – U okviru bogatog programa desetih po redu Dana Luke Botića, 22. kolovoza u Gorjanima, u Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice prvi puta je javnosti predstavio kapitalno djelo Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica 2018.).
O znanstvenim istraživanjima Zavoda u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu govorio je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov, istaknuvši kako je ovo druga po redu, nakon monografije u bunjevačkim Hrvatima iz Bačke, a nakon nje slijedi publikacija koja će sabrati istraživanja o srijemskim Hrvatima, dok su istraživanja banatskih Hrvata u tijeku.
Stručna suradnica Zavoda Katarina Čeliković predstavila je knjigu koja na skoro 700 stranica donosi 18 radova o različitim segmentima života Hrvata u Podunavlju. Naglasivši kako je ovo djelo plod višegodišnjeg terenskog istraživanja tradicijske baštine podunavskih Šokaca, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, Žigmanov i Čeliković su potvrdili kako hrvatska zajednica u Vojvodini ima razloga biti ponosna na rezultate istraživanja jer su objavljeni etnološki zapisi na ovaj način oteli od zaborava šokačku tradicijsku baštinu i dali svojevrstan prinos njezinoj revitalizaciji.
Dani Luke Botića održani su od 18. do 22. kolovoza 2019. u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima.