Predstavnici hrvatske zajednice u Zaprešiću

Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji susreli su se 1. listopada s vodstvom Grada Zaprešića s ciljem produbljivanja suradnje i čvršćeg povezivanja dvaju mjesta – Petrovaradina i Zaprešića – od iznimnih značenja kada je u pitanju znamenita povijesna ličnost hrvatskog naroda Josip ban Jelačić koji je u prvom mjestu rođen, a u drugom sahranjen.
Domaćin susreta bio je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk s kojim je ovaj posjet dogovoren na Konferenciji »Skica kulturnog profila Spomen-doma bana Josipa Jelačića«, održanoj 17. i 18. svibnja 2019. na Petrovaradinskoj tvrđavi. U ime Grada Zaprešića, osim gradonačelnika, sastanku su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur, direktor Turističke zajednice Grada Zaprešića Toni Ganjto, voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak i voditeljica ureda gradonačelnika Jelena Košec, dok su hrvatsku zajednicu iz Srbije predstavljali predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Darko Polić i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.
Na zajedničkom sastanku dogovorene su buduće aktivnosti dviju zajednica. Najprije, dogovoreno je održavanje seminara u organizaciji Turističke zajednice Grada Zaprešića o načinima budućeg uređenja spomen-doma u Petrovaradinu kako bi se u ovaj objekt, nakon što uskoro bude dovršena njegova obnova, unio autentičan duh kroz njegove sadržaje i stvorilo privlačno ozračje za pripadnike hrvatske zajednice i turiste. Dogovoreno je, također, da literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu Trenutak uspomene, koji se organizira na šest jezika kojima se ban Jelačić služio (hrvatski, njemački, talijanski, francuski, mađarski i latinski), dobije međunarodni karakter i uključi djecu iz nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji. Osim nekoliko konkretnih aktivnosti u području kulture, obrazovanja i turizma dogovoreni su i budući strateški koraci – među ostalima, iznalaženje izvora financijskih sredstava potrebnih za dovršetak radova na spomen-domu te predstavljanje projekata hrvatske zajednice na većim skupovima.
Nakon službenog dijela sastanka delegacije su posjetile Nove dvore te grob Josipa bana Jelačića na koji je u ime HNV-a položen vijenac.
»Došli smo u posjet Gradu Zaprešiću budući da do proljeća iduće godine očekujemo da će dio radova na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu biti završen i moramo već sada početi promišljati o sadržajima kojima ćemo oživjeti taj prostor. Ni jedan dopis ni sastanak ne bi mogli zamijeniti emociju koju su nam domaćini prenijeli na Novim dvorima kada nas je gospođa Mihaela Žugec Saračević u ulozi i odijelu banove nećakinje Anke Jelačić prošetala kroz banske dvore i vratila u vrijeme u kojemu je ban živio. Istog se trena u nama rodilo mnoštvo ideja koje jedva čekamo realizirati. Uz to, domaćini, na čelu s gradonačelnikom Željkom Turkom i Jelenom Košec, zaista su se potrudili da nam ovaj posjet izazove emociju koju ćemo prenijeti i u Petrovaradinu. Kada smo došli na kraj vođene ture ‘Moj stric ban’ na grobu bana Jelačića čekao nas je vijenac koji smo u ime hrvatske zajednice zajedno položili. Oduševila nas je i ta zaista nesvakidašnja gesta«, izjavila je Jasna Vojnić.
Očekuje se kako će radovi na obnovi dijela rodne kuće bana Jelačića započeti sredinom listopada, a kako će realizacija prve faze obnove biti dovršena do proljeća 2022. godine.