Problemi oko HŠC-a: kokoš i jaje

SUBOTICA – Iako su pripreme za osnivanje Hrvatskog školskog centra u Subotici počele još prije dvije godine od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća, a sredinom prošle godine osnovana je i radna skupina za osnivanje ovog centra pri resornom Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, odluke još uvijek nema. Prošloga petka (6. rujna) u Gradskoj upravi Subotice održan je sastanak na ovu temu ali, kako saznajemo u HNV-u, umjesto da se ide korak naprijed tapka se u mjestu jer postoje različita stajališta o tome koju odluku prvo donijeti – Odluku o mreži vrtića i osnovnih škola koju treba donijeti Grad Subotica ili Odluku o osnivanju Hrvatskog školskog centra kojeg treba donijeti HNV.
Sastanku su u ime HNV-a nazočili predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, članovi IO HNV-a Darko Sarić Lukendić i Margareta Uršal, a u ime Gradske uprave tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović i u ime Naše radosti tehnički direktor Veljko Vojnić.
Darko Sarić Lukendić kaže kako su u HNV-u istakli potrebu da se što prije donese odluka o mreži predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, jer su to detektirali kao uzročnike zastoja u postupku osnutka HŠC-a i da je na prethodnoj sjednici radne skupine (koju čine predstavnici Pokrajine, Grada i HNV-a) to i potvrđeno i obećano da će na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine grada te odluke biti i donesene. »Mi smo sjeli vidjeti što je problem, gdje je zapelo i gotovo sat i pol smo razgovarali o pitanju koje je prvi put postavljeno prošle godine na konstitutivnoj sjednici radne skupine kojoj smo nazočili Jasmina Stevanović i ja, budući da smo oboje članovi te radne skupine. To je pitanje što je prvi korak u osnutku HŠC-a. Pravna služba iz lokalne samouprave i tada je zastupala taj stav, a i sada su iznijeli stajalište, da najprije mora biti donesena odluka o osnivanju da bi se na temelju te odluke upisala pravna osoba HŠC u registar u APR i da bi se onda počelo s realizacijom tehničkih uvjeta koji su nužni za početak izvođenja nastave. Međutim, stav pravne službe u Pokrajini je da njihovo gledište nije točno i da je prvi korak upravo usvajanje mreže akata o osnovnim i srednjim školama i vrtićima, jer su to planski dokumenti na temelju kojih se onda donosi odluka o osnutku. I mi zapravo sada razgovaramo ukratko o tome što je starije: kokoš ili jaje«.
»Očekujem da vidimo kako će se ova stvar raspetljati, je li moguće osnovati HŠC odlukom bez izmjene odluke o mreži osnovnih, srednjih škola i vrtića, ali onda smo mogli to učiniti i prije godinu dana. Međutim, ako je moguće osnovati HŠC tek nakon donošenja mreže, kako tvrdi Pokrajina, postavlja se pitanje zašto Grad to nije učinio ako unatrag šest mjeseci kod njih postoji dopis sa svim našim potrebnim inicijativama, prijedlozima, sugestijama i svim ostalim što su tražili od nas«, objašnjava Sarić Lukendić, te dodaje kako postoji i novi zahtjev od Gradske uprave, a to je da se uradi nova anketa (nakon prethodne dvije koje je HNV uradio) koja bi, navodno, trebala biti pravno obvezujući dokument za potencijalne roditelje kojim bi se oni obavezali »da će onog momenta kad bude napravljen HŠC svoje dijete upisati tamo, a još ne zna ni gdje, ni što će tamo biti, ni kako će to izgledati«.
Inače, osnutak Hrvatskog školskog centra jedan je od zaključaka s posljednje sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za hrvatsku manjinu u Srbiji i srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Preuzeto: Hrvatska riječ