Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

Ugovori za odobrene projekte koji se finaciraju iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija  potpisani su prije mjesec dana, a ubrzo nakon potpisivanja ugovora počela je i realizacija odobrenih projekata. Ukupno ih je 25, a njihova vrijednost je 530.000 eura. Sredstva su dobile udruge, župe, škole, profesionalne hrvatske institucijeu Srbiji, a projekti se realiziraju s partnerima iz Hrvatske.

Većina partnera kroz ovogodišnje projekte nastavlja prošle godine uspostavljenu suradnji. Neki su otišli i korak dalje i suradnju i proširili.

Filozofski fakultet Osijek i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata realiziraju projekt Kjižnice u funkciji kulturne i znanstvene suradnje. Kroz ovaj projekt  u prostoru Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata bit će uređena knjižnica. »Nakon dugogodišnje suradnje s Filozofskim fakultetom, ovaj projekt je nastavak te vrijedne i značajne suradnje. Stoga nam je prioritet funkcionalna  knjižnica Biblioteka Croatica u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata opremljena adekvatnim namještajem u funkciji zaštite i dosupnosti knjižne i slične građe. Kao posljedica ove suradnje među knjižnicama je bolja znanstvena komunikacija te promoviraje rada knjižnice i povećanje njene prepoznatljivosti na lokalnoj i regionalnoj razini«, kaže v.d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković. Osim knjižnice bit će kompletno sređen unutarnji dio Zavoda, te dio fasade fasada. Radovi će trajati narednih mjesec dana. »Iznimno nam je važno Biblioteku Croatica i arhivsku građu smjestiti u jedan funkcionalan prostor. ZKVH je u jednom ne baš funkcionalnom prostoru, pa je jako važno osmilisti prostor Biblioteke Croatica koji će omogućiti i znanstvenu suradnju, kako u fondu koji je važan za naše istraživače, jednako tako i u komunikaciji s Filozofskim fakultetom«, kaže Katarina Čeliković.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice