Projekt Hrvatske matice iseljenika – Što mi znači?

Učenici četvrtog razreda OŠ Ivan Milutinović u Subotici sudjelovali su u projektu Hrvatske matice iseljenika koji nosi naziv Što mi znači? Skupa sa svojom učiteljicom Natašom Pastva istraživali su svoju kulturu i baštinu i ono njima zanimljivo su zabilježili i predstavili.
Tako su predstavili običaj pucanja bičem na žetelačkim svečanostima – Dužijanci i umjetnost u tehnici slame.
Učenik Pavao Huska predstavio je godinu dana mlađeg Filipa Šarčevića, učenika OŠ Matko Vuković, koji redovito sudjeluje na natjecanju u pucanju bičevima. On je gledatelje upoznao s dijelovima biča, a to su: držalje, karike, šalangovi, brodsko uže, čapo i švigar. Filip je pojasnio da samo švigar puca, te je i pokazao kako se to radi.
Dražen Dulić, koji je također učenik spomenutog razreda, predstavio je svoju baku (majku) Mariju Dulić koja se bavi slamarstvom. Kako je rekao, u rukama njegove majke slama postaje umjetnička slika, ali majka Marija ima želju: svoje umijeće u radu sa slamom prenijeti na unuke. Tako je na kraju priloga Dražen konstatirao kako se nada da će njegova mlađa sestra Mija jednoga dana radeći umjetnine od slame razveseliti majku.
U ovome projektu sudjelovali su i učenici istoimene škole u Maloj Bosni, koji su skupa sa svojim učiteljicama Maricom Skenderović i Branislavom Milanović izradili plakat koji nosi naziv Povratak korijenima.
Svi radovi objavljeni su na digitalnim platformama Hrvatske matice iseljenika, a od pristiglih radova će biti napravljen film.