Proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske u Zemunu

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu euharistijsko slavlje za Domovinu povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 29. svibnja, predvodio je generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić.

Nakon euharistijskog slavlja održan je kratki kulturno-umjetnički program u organizaciji Društva hrvatske mladeži Zemuna i Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić zajedno s vlč. Jozom Dusparom. Hrvatski zbor Odjek ovom prilikom je otpjevao pjesme Mirno teku rijeke, Moja zemlja i Jalta. Voditelj programa istaknuo je da je ovaj skup od posebnoga značaja za cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji zato što se obilježava 10 godina od ulaska Hrvatske u EU.

U čast Antuna Gustava Matoša, budući da se ovih dana obilježava 150. obljetnica njegova rođenja, knjižničarka Josipa Žerjav Mihailović pročitala je njegovu pjesmu Gospa Marija. Ovaj događaj uzveličao je i violinist Andrej Kukuruzar izvedbom skladbe Sarabanda talijanskog skladatelja Giuseppea Tartinija.

Na kraju proslave predsjednik Hrvatskog društva mladeži Zemuna Petar Dujić, izaslanici veleposlanika RH u Srbiji, opunomoćenoj ministrici Davorki Velicki Čičak uručio je cvijeće koje simbolizira grb Hrvatske.

Misi su uz svećenike s područja Srijemske biskupije, te goste iz Beogradske nadbiskupije, među ostalim prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, te predstavnik Veleposlanstva Suverenog Malteškog reda u Srbiji Nenad Prokić.

Foto: DSHV

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama