Radionica za srednjoškolce

U okviru Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova u subotičkoj Gimnaziji Svetozar Marković 24. listopada održana je radionica za srednjoškolce na temu Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika. Ovoj radionici odazvali su se učenici iz Gimnazije, Politehničke i Medicinske srednje škole, a uvodnu riječ i radionicu držao je lektor hrvatskoga jezika s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr. Tomislav Ćužić, dok je interaktivni kviz uz pomoć pametnih telefona organizirala predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković.
O tome postoji li razlika između ova dva jezika u uvodnome dijelu govorio je prof. dr. Ćužić te je pojasnio kako su ova dva jezika u osnovi slična, jer se temelje na štokavskom narječju, no ipak su različiti i zasebni, a uz to svaki jezik ima i svoju povijest i kulturu.
Kroz praktične primjere učenici su mogli uočiti razliku između ova dva jezika praveći vlastiti razlikovni rječnik. Nekolicina njih se u tome pokazala dobrima, a nagrada za rad i trud bili su slatkiši i knjige.
Također oprobali su se i u lektorskom poslu. Dobivši određeni tekst imali su zadatak prvo ga sami pregledati i ispraviti, a potom su ga prolazili skupa s lektorom, te pronalazili pogreške i nepravilno napisane riječi.
U drugome dijelu radionice slijedio je takozvani kviz znanja, koji su učenici radili pomoću pametnih telefona, a oni najbolji i najvještiji nagrađeni su knjigama i slatkišima.