Sanacija vanjskog dijela župne crkve sv. Barbare u Beočinu

Od početka srpnja do druge polovice kolovoza radilo se na sanaciji vanjskog dijela župne crkve u Beočinu. Urađena je izolacija, fasada, sanacija krova i limova. Stavljene su i klime, te je tako dijelom riješen problem hladnoće u crkvi, jer je, kako kaže župni upravitelj vlč. Zdravko Čabrajac, ovo jedna od najhladnijih crkava u biskupiji. To je za ovu župu bio veliki problem i zbog toga što im proslava crkvenoga goda spada u zimskom periodu.
Sredstva za obnovu crkve prikupljena su od različitih donacija. Općina Beočin donirala je polovicu, a župljani su skupili četvrtinu od ukupnog iznosa kojim su plaćeni radovi. Na crkvi se radilo mjesec i pol dana. Sve je realizirano u zadanim rokovima. Tako je sada crkva završena što se tiče vanjskog uređenja, no potrebno je uraditi dosta toga i u unutrašnjosti, ali to će za sada pričekati, kazao je vlč. Čabrajac.
Beočin je mlada župa, osnovana 1978. godine. Crkva je sagrađena 40-ih godina prošlog stoljeća. Posvećena je sv. Barbari djevici i mučenici, jer su Beočinici uglavnom radili u cementari, te su ovu sveticu smatrali svojom zaštitnicom, bez obzira na konfesionalnu pripadnost. Župa danas broji nešto više od 200 kućanstava, međutim mnogo je starih, jer se velik broj mladih ljudi asimilirao. Župni upravitelj ovu situaciju smatra izazovom za buduće djelovanje, te ističe da ova zajednica još uvijek ima velik potencijal.