Sljedećeg tjedna otkrivanje

Dugoočekivani spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, sljedećeg tjedna ugledat će svjetlost svijeta. Valja spomenuti kako je inicijativa za podizanje spomenika pokrenuta još prije sedam godina, a punih pet godina traje konkretna realizacija. Naime, odluka o podizanju spomenika Ivanu Antunoviću vezana je za proslavu jubileja 200 godina od njegova rođenja, a riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katoličkog društva Ivan Antunović i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Skupština grada Subotice odluku o postavljanju ovoga spomenika donijela je nakon pet godina, u
svibnju ove godine. Spomenik će biti podignut pokraj katedrale svete Terezija Avilske u Subotici (između katedrale i zgrade Subotičke biskupije), a na njen blagdan, 15. listopada bit će svečano otkriven.
Biskup Antunović bit će prikazan u sjedećem položaju kako u lijevoj ruci drži otvorenu knjigu, što označava njegovu preporoditeljsku ideju, dok se desnom rukom pridržava za križ što je znak kanoničke časti i službe. Zanimljivo je spomenuti kako će kompletan spomenik biti visine 2,8 metara, a sam biskup Antunović u sjedećem položaju je visok 1,8 metara, dok će nekoliko stuba i postament iznositi dodatnih 1 metar. Na postamentu će stajati natpis: »Biskup Ivan Antunović, 1815. –1888.«, a urezano je i njegovo životno geslo »Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju«.