Središnja proslava Dužijanca 2023.

Središnja proslava Dužijance 2023., od petka do nedjelje okupila je nekoliko tisuća posjetitelja koji su pratili sve ono što se događalo ovih dana u središtu grada Subotice. A bilo je što za vidjeti, počev od tamburaške večeri, pa sve do bandašicinog kola, čime je završena Dužijanca.

Još davne 1911. godine, kada je svećenik Blaško Rajić pokrenuo Dužijancu kakvu danas znamo, sve je krenulo iz župe sv. Roka u Subotici, a tako je bilo i u nedjelju 13. kolovoza, kada je proslavljena 113. Dužijanca. Nakon svečanog blagoslova, Kraljičkom pismom, ispraćeni su bandašica Dunja Šimić i bandaš Petar Vukmanov Šimokov, kao i bandaši i bandašice okolnih Dužijanci od Sombora do Subotice, te mladi u nošnji koji su do subotičke katedrale, gdje je slavljena sveta misa zahvalnica, stigli na svečano okićenim karucama i kolima.

Vrhunac proslave Dužijance jeste euharistijsko slavlje zahvale koje je ove godine predvodio biskup koadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina u zajedništvu s dijecezanskim upraviteljem Subotičke biskupije mons. Ferencom Fazekašom i svećenicima ove i okolnih biskupija.

Vjernici koji su ispunili katedralu, kao i mnoštvo u narodnim nošnjama zahvalili su Gospodinu za plodove rada, a prije svega za kruh svagdanji.

Svečana povorka uslijedila je nakon mise. Povorku Dužijance, kako nalaže tradicija predvodio je barjak (Dužijance), konjanici, te simboli: Velika pletena kruna i Veliki klas, kraljice, djeca iz vrtića Marija PetkovićSunčica i Biser, radni dio povorke, među kojim su bili i gosti iz Hrvatske – radna skupina Moba iz Županje, kao i ovdašnji vridni risari, te djeca i muškarci s bičevima. Slijedila su društva: KUD Tomislav Sibinj (Hrvatska), FA Sunce iz Subotice, KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca (Hrvatska), KUD Mladost 1974. iz Subotice, HKPD Matija Gubec Tavankut; MKC Népkör Subotica, te djeca i mladi HKC-a Bunjevačko kolo, koji su i ove godine tijekom povorke prikazali pokretne slike pomalo zaboravljene tradicije. Prikazani su običaji Polivača, Čuvara Božjeg groba koji su na neki način predstavljali nekadašnje Bunjevačko momačko kolo, zatim su djevojke u Bandašicinom ruvu (odijelu) podsjetile na nekadašnje Katoličko divojačko društvo, a prikazani su i svatovski običaji, odnosno rakijare.

Ono po čemu će se ovogodišnja središnja proslava Dužijance pamtiti jeste veći broj sudionika, posjetitelja, te lijepi broj obitelji koje su skupa s djecom sudjelovala u povorci, kao i ponovno aktiviranje Hrvatske udruge kulture Lajčo Budanović iz Male Bosne. To je potvrdio i direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković.

Kao i prošlih godina ovih dana su po Gradskom trgu bile postavljene improvizirane kućice u kojima su se mogle pogledati brojne rukotvorine, stari zanati, te i kupiti suveniri s logom Dužijance. Isto tako novina koja je očito oduševila sugrađane, jeste skulptura risara načinjenog od slame i srce s natpisom Dužijanca koje je imalo jasnu poruku, baš kao što i pjesma kaže U srcu mi Dužijanca.