Svečanom svetom misom i izložbom fotografija “Tradicija u zrcalu Kraljica” proslavljen Zavitni dan u Monoštoru

Svečanom svetom misom u crkvi sv. Petra i Pavla u Monoštoru proslavljen je Zavitni dan kojim Monoštorci zahvaljuju Gospi što je na ovaj dan 1944. godine sačuvala selo od razaranja. Naime, toga 12. listopada bilo je izgledno da će partizansko-rusko topništvo bombardirati Monoštor te se stanovništvo sa župnikom Matišom Zvekanovićem okupilo u ponoć u crkvi gdje je u mraku služena sv. misa Prečistom Srcu Marijinu i gdje su molili krunicu do jutra. Sutradan, 13. listopada, na dan zadnjeg ukazanja Gospe u Fatimi, sve se smirilo i opasnost je uklonjena. Od tada Monoštorci drže svoj zavjet da će svake godine 13. listopada točno u podne svetom misom zahvaljivati Bogu i Gospi za spasenje. Tako je bilo i ove godine na svečanoj svetoj misi koju je predvodio đurđinski župnik vlč. Daniel Katačić u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Draženom Dulićem i šestoricom kolega svećenika te trajnog đakona Stipana Periškića. U nadahnutoj propovijedi vlč. Katačić, rodom Berežac, podsjetio je kako su svečane šokačke ponjave i danas na zidovima crkve a bile su i prije 77 godina kada su skrivale svjetlost svijeća. Potaknuo je vjernike da mole krunicu koja nam govori o Kristovu životu.
Tijekom mise čula se snažna pjesma koju su predvodile “Kraljice Bodroga” uz članove “Bodroških Bećara”. Vjeroučenici su recitirali stihove Gospi poznatog monoštorskog pjesnika Ivana Pašića.
Povodom desete obljetnice službenog osnivanja “Kraljica Bodroga”, na kraju svete mise Anita Đipanov Marijanović otvorila je izložbu fotografija pod nazivom “Tradicija u zrcalu Kraljica” rekavši pritom kako je izložba prva u nizu aktivnosti u istoimenom projektu. Među ostalim, ona je podsjetila kako su “Šokice bile te koje su ponajviše pridonijele kanonizaciji narodne nošnje općenito kroz probiranje, čuvanje, obnavljanje, predstavljanje, odijevanje i vrednovanje narodne nošnje kao bitnog dijela povijesti bačkih Hrvata Šokaca.
U tom smislu, upravo su žene u svojim zajednicama te koje čine narodnu nošnju i lik Šokice subjektom i objektom društvenog sjećanja bačkih Hrvata Šokaca”. Fotografije prikazuju članice “Kraljica Bodroga” u nošnji za sve dijelove crkvene godine i ciklusa običaja kroz godinu.
Proslavi Zavitnog dana i otvorenju izložbe prisustvovali su u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Baštovanović, a u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Izvor i foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata