Tobias Flessenkemper posjetio HNV

SUBOTICA – Vijeće Europe je europska organizacija koja ima 47 država članica (među kojima je i Srbija), a glavni joj je cilj jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu, promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava. Ured Vijeća Europe otvoren je u Srbiji 2001. godine. U okviru obilaska nacionalnih vijeća u Srbiji novi šef Misije Vijeća Tobias Flessenkemper, koji je na tu dužnost stupio u listopadu 2018., posjetio je u utorak i Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici.
Na sastanku je bilo riječi o položaju i ostvarivanju manjinskih prava pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, s čime su Flesenkempera upoznali dužnosnici HNV-a Darko Baštovanović, Darko Sarić Lukendić i Margareta Uršal. Predstavnici HNV-a su posebno ukazali na problem isključenosti predstavnika nacionalnih manjina u proces izmjena zakona koji se izravno tiču ostvarivanja prava nacionalnih manjina, što nije u skladu sa Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Također, naglašen je i značaj EU integracija za hrvatsku zajednicu u Srbiji.
»Za nas je iznimno važno da nastavimo dosadašnju kvalitetnu i intenzivnu komunikaciju s predstavnicima Vijeća Europe, s obzirom na eurointegracijski proces Srbije u kojem država treba implementirati europske standarde, pa i one koji se tiču prava nacionalnih manjina«, izjavio je Darko Sarić Lukendić.
»Republika Srbija je potpisnica vrlo važnih europskih konvencija koje se tiču prava nacionalnih manjina. Na sastanku smo dogovarali daljnju suradnju na programu koji se zove Horizontal Facility. Taj program zajednički realiziraju Vijeće Europe i Europska unija s ciljem da pomognu napredak Srbije u aktivnostima na usklađivanju s europskim standardima u nekoliko područja. Srbija ima svoje zakone koji se odnose na prava nacionalnih manjina, a skupa s našim partnerima u srpskoj Vladi, nacionalnim vijećima i civilnom sektoru radimo na tome da ti zakoni funkcioniraju bolje, da se unaprijede«, izjavio je Flessenkemper.
Sastanku je nazočio i Vedran Ian Kjeldsen iz Ureda Vijeća Europe u Srbiji.