U Ljutovu održan XII. Festival mlade rakije

Ljutovo je u proteklu subotu bilo mjesto okupljanja ljubitelja rakije, kako lokalnih tako i stranaca. Na imanju obitelji Kopilović održan je tradicionalni XII. Festival mlade rakije Memorijal Blaško Kopilović, na kojem se okupilo preko 40 izlagača i 123 natjecatelja iz svih krajeva Srbije. Pobjedu je odnijela kragujevačka šljivovica, koja je očito najviše prijala posjetiteljima i žiriju.
Ove je godine, kako ističu organizatori, oboreno nekoliko rekorda od koji je najznačajniji europski rekord u broju pristiglih uzoraka rakije od marelice, kojih je bilo čak 94. Pored kajsije, oko tri tisuće posjetitelja imalo je priliku kušati i najbolje rakije od kruške, šljive, jabuke, a bilo je i komovice, lozovače, dunje, višnje, duda i brojnih drugih vrsta.
Festival je po 12. puta organizirala Udruga proizvođača i ljubitelja rakije Subotička pješčara, u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača Blaška Kopilovića. Prema riječima organizatora ovog susreta, Saše Kopilovića, manifestacija kontinuirano raste glede broja izlagača, ali i posjetitelja kojih je u subotu bilo oko tri tisuće, među kojima i značajan broj iz Republike Hrvatske.
Sjever Bačke poznat je po dobrim voćnjacima i vinogradima, te je tako manifestacija, kako je naveo, postala značajan događaj za ovdašnje proizvođače rakije, a također i za širenje turističke ponude.
»Smisao Festivala jest podići svijest ljudi o konzumiranju kvalitetne domaće rakije i kupovini kvalitetnog voća koje potječe s ovih prostora. Dobrom organizacijom smo uspjeli privući natjecatelje iz cijele Srbije, ali iz godine u godinu i sve veći broj posjetitelja, što je i s turističkog gledišta značajno za našu regiju.«
Najviše izlagača bilo je s podučja Grada Subotice, među kojima je bila i obitelj Marine i Ivana Piukovića. Do njihova štanda teško se moglo doći od posjetitelja koji su željeli kušati kakvu su domaću rakiju ovoga puta pripremili. Oni su u subotu osvojili zlatnu medalju za viljamovku, brončanu za dunju i srebrne za marelicu i šljivu. Marina Piuković kaže da svoje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji rakije rado predstavljaju u ovakvim prigodama.
»Deseti puta sudjelujemo na Festivalu, a ovoga puta imamo rakiju od marelice, dunje i kruške. Marelice i dunje su iz našeg voćnjaka i ove godine smo imali dobar urod, a kruške za rakiju kupujemo. Na ovakvim manifestacijama ostvarimo određene kontakte, što pridonosi boljoj prodaji rakije, ali budući da se radi o dobroj kvaliteti, mogu reći da ona sama sebe prodaje.«
Za pravi užitak u ispijanju rakije preporuča se degustiranje u umjerenim količinama, u prijatnoj atmosferi i najbolje u dobrom društvu. Ova slika mogla se vidjeti u Ljutovu, gdje su raspoloženi posjetitelji uživali u druženju i dobroj kapljici, čiji su najbolji proizvođači nagrađeni medaljama i diplomama. Prvo i drugo mjesto pripalo je šljivovici, proizvođača Slobodana Senića iz Rače kod Kragujevca, dok je treće mjesto osvojila jabukovača destilerije Stanišić,
Stručni žiri, na čelu s ekspertom za rakije, prof. dr Ninoslavom Nikićevićem također je od pristigla 354 uzorka proglasio dvanaest najboljih vrsta rakije.
Budući da je rakija idealna za zagrijavanje tijekom predstojećih hladnih zimskih dana, ali i za nazdravljanje onim posebnim trenucima, nazdravite povremeno čašicom rakije i neka svaka bude posebna.