U Surčinu svečano otvorena izložba starih rukotvorina

Uz prigodan kulturno umjetnički program članovi kreativne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina prošloga tjedna 8. listopada, svečano su otvorili treću po redu izložbu starih rukotvorina Iz ormara naših baka. Izloženi radovi su izrađeni koncem XIX. i u prvoj polovini XX. vijeka tehnikom veza i u tehnici heklanja, a pored njih izloženi su odjevni predmeti, predmeti za praktičnu i svakodnevnu upotrebu, te darovnu namenu. Pored tih radova izloženi su i radovi članova kreativne sekcije izrađeni po uzoru starih radova. Njihov rad je proistekao upravo iz ljubavi prema kulturnom nasleđu i ljubavi prema precima od kojih su članovi kreativne sekcije surčinske udruge, naslijedili kulturno blago koje ljubomorno čuvaju od zaborava.
Izložba je trajala tri dana. Nakon svečanog otvaranja izložbe, drugog dana je uz razgledanje radova organizirana radionica veza, dok je treći dan bio rezerviziran za čitanje proze i poezije koja govori o ručnim radovima.
Na otvaranju izložbe prisustvovala je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Njoj je to bio prvi službeni posjet hrvatskoj udruzi u Surčinu. Tijekom dana zajedno sa predstavnicima Hrvatske čitaonice Fischer sudjelovala je na radnom sastanku sa predsjednikom Općine Surčin Stevanom Šušom.
„Ovo je bio jedan poseban dan za mene. Ugodno sam se iznenadila kako je ovdje hrvatska zajednica dobro integrirana i potpomognuta od strane lokalne vlasti. To je bilo na veliko zadovoljstvo budući da sam čula da predstavnici općinske vlasti imaju jako dobru suradnju sa mjesnim Hrvatima, te da imaju veliku podršku od Općine ne samo u financijskim sredstvima što je također jako važno, nego da i predstavnici Općine kao što je to i ove večeri bio slučaj, posjećuju događaje i manifestacije. Važno je da se pošalje pozitivna poruka i da se zapravo vidi da je hrvatski živalj ovdje integriran. Ono što smo još dogovarali jeste da se počne sa dogradnjom prostorija Hrvatske čitaonice Fischer te da će Općina Surčin platiti izradu projektne dokumentacije. Mislim da je to izuzetno važno jer ovdje je tek na začetku jedna nova energija koja se tek proširuje i ima puno potencijala. Prostor im je neophodan. Velika stvar je isto što smo nedavno dobili prostor u Beogradu što smatramo da će ojačati samu Općinu Surčin, da će se međusobno uvezati, a svakako da je važno da ćemo imati centar HNV-a i centar kulture u gradu Beogradu, što će biti dobra poveznica. Na taj način će nam se otvoriti vrata glavnoga grada, kao i prema svim ministarstvima i važnim institucijama“, rekla je Vojnić istakavši da se nada da će i HNV-a i Republika Hrvatska uspjeti u budućnosti povećati materijalnu potporu.
„.Nadam se sledeći put kad dođem da ćemo biti u boljem i reprezentativnijem prostoru što vam zaista želim. Hvala vam što čuvate, naše, svoje, što volite i što imate entuzijazam, volju i ljubav i što sve ovo radite“, istaknula je Vojnić

Na svečanosti su pored članova surčinske udruge, njihovih prijatelja iz susjednih mjesta, prisustvovali i predstavnici Općine Surčin, te opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas koji se tom prilikom zahvalio članovima udruge što čuvaju svoju tradiciju. Također im je poručio da će Veleposlanstvo i u budućnosti preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, financijski pomagati događaje i manifestacije u organizaciji hrvatskih udruga.
Otvaranje izložbe svojim izvedbama upotpunili su članovi literarne i muzičke sekcije surčinske hrvatske udruge.