Upotpunjena slika o književnosti ovdašnjih Hrvata

Prvom tiskanom knjigom u jesen 2005. godine započela je nakladnička avantura Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ iz Subotice. Zaključno s ovom godinom objavljeno je ukupno 78 naslova, ne računajući i četiri ponovljena, druga izdanja pojedinih djela. U pitanju su djela različitih književnih rodova, poput poezije, priča, novela, romana, dramskih tekstova, narodnih pripovjedaka, ali i ona jezikoslovlja, književne povijesti, etnografije, monografije, duhovnih razmatranja i književnosti za djecu. Pojedine knjige objavljene su u sunakladi s drugim hrvatskim nakladnicima iz Vojvodine.

Književnik Milovan Miković bio je urednik nakladničke djelatnosti do polovice 2012. godine, a nakon njega za v. d. urednika naklade imenovan je književnik Zvonko Sarić.
Kada je u pitanju financiranje, aktualni v. d. urednika naklade Zvonko Sarić naglašava da se za objavljivanje knjiga sredstva dobivaju putem natječaja Pokrajinskog tajništva za javno informiranje, kulturu i odnose s vjerskim zajednicama, Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije, a pojedine knjige su tiskane i potporom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

»Bez te potpore knjige ne bi bile tiskane. Poznato je kako je dug put od rukopisa do knjige. Radimo timski s Nakladničkim vijećem kojeg čine Tomislav Žigmanov, Davor Bašić Palković, Dragan Muharem, Mirjana Crnković i Jelena Dulić Bako. Nakon pročitanih rukopisa koji su stigli na javni poziv koji raspisujemo svake godine, pa tako i ove, na Nakladničkom vijeću razgovaramo o tim pristiglim rukopisima, pravimo godišnji nakladnički plan s kojim ćemo rukopisima aplicirati na natječaje za financijska sredstva. Kada se pristupi realizaciji rukopisa, prijelom teksta rade uposleni u Hrvatskoj riječi: Jelena Ademi i Thomas Šujić, nakon urađene lekture, a poslije prijeloma teksta slijedi korektura. U objavljenim knjigama se nalaze i recenzije koje pišu razni autori, a likovnu opremu radi grafički dizajner Darko Vuković. Naš timski rad se nastavlja, ovdašnja književna produkcija nas Hrvata jest jedan od legitimnih dokaza i tragova našeg postojanja. Mnogo puta sam govorio i pisao kako je to potvrda da se naša manjinska književnost nalazi i u sklopu naše matične, nacionalne kulture, ali i kao opstojan segment u cjelini kulture i književnosti domicilne države«, kaže Zvonko Sarić.