VII Slamnikarski sajam u Domžalama

DOMAŽALE – Petu godinu zaredom tavankutske slamarke sudjeluju na Sajmu slamarstva u Sloveniji. Dvije slamarke, članice tavankutskih udruga – slamarskog odjela HKPD Matija Gubec i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, Biserka Horvacki i Marija Rukavina, sudjelovale su u subotu, 8. lipnja, na VII. Sajmu slamarstva u Domžalama u Sloveniji.
Organizatori sajma su Općina Domžale i Slamnikarski muzej Domžale koji djeluje pri Domu kulture Franca Bernika u Domžalama. Sajam je jednodnevan, a vrijeme njegovog održavanja simbolično označava i početak sezone nošenja slamnatih šešira. Njime se podržava promocija slamarske djelatnosti općenito, tradicija slamarstva u Domžalama, promovira se Slamnikarski muzej i sama Općina Domžale. Sajam je tematski, a prezentira sve što se od slame može izraditi.
Osim izlagača slamarske tehnike iz Domžalea koji izrađuju šešire, na sajmu su bili predstavnici iz Nizozemske, Hrvatske i Srbije. Biserka Horvacki i Marija Rukavina predstavile su tavankutsko slamarstvo suvenirima i minijaturama od slame.
Za Tavankut je ovo jako bitan segment prezentiranja svoje slamarske umjetnosti i prilika za razvoj turizma Subotice i seoskog turizma u Tavankutu.