XII. Gupčev bal u Tavankutu

Prilika za okupljanje i veselje

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta u subotu je, 8. veljače, organiziralo XII. Gupčev bal. Prilika je to da se okupe i zajedno provesele svi oni koji su tijekom godine radili na realizaciji brojnih projekata te udruge u prethodnoj godini, ali i da se privuče pozitivna energija za ono što dolazi u tekućoj. Također i da se okupe i provesele svi oni koji prate i podržavaju rad Gupca. Tavankućani Gupčev bal organiziraju povodom dana Seljačke bune, koju je predvodio Matija Gubec u stubičkom kraju 9. veljače 1573. godine. Taj dan i lokalna Osnovna škola Matija Gubec obilježava kao Dan škole. Ove godine bal je organiziran u obnovljenom mjesnom Domu kulture koji se nije koristio više od desetljeća.
Goste i uzvanike je na početku večeri pozdravio predsjednik Društva Ladislav Suknović. Među ostalim, balu su nazočili predstavnici Zagrebačke županije, HNV-a, DSHV-a, Savjeta MZ Tavankut te hrvatskih udruga. Za dobru zabavu gostiju pobrinuli su se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Samobora.
Dan ranije u obnovljenom Domu kulture održana je proslava Dana OŠ Matija Gubec. Organiziranje prvih manifestacija u ovom objektu prokomentirao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov: »Potreba da se obnovi Dom kulture u Tavankutu postoji više od 10 godina. Kako za taj veliki problem nikoga nije bilo briga u lokalnoj samoupravi, inicijativu sam predložio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku prije dvije godine – 20. veljače 2018. u Beogradu. Tada je dogovorena, među ostalim, i obnova Doma kulture, što je na naše veliko zadovoljstvo učinjeno. Isti smo čin u javnosti i pohvalili na način da smo predsjednika Aleksandra Vučića imenovali kao ‘vjerodostojnu, angažiranu i odgovornu osobu u rješavanju naših zahtjeva’, no isto smo tako ukazali na nedopustivo manipuliranje u upravljanju i korištenju Doma od predstavnika mjesnih i lokalnih vlasti. Ističem da je riječ o onima koji su s ruiniranim i nefunkcionalnim tavankutskim Domom kulture bili zadovoljni i pomireni. Nadamo se da će konačno davanje odobrenja za korištenje Doma kulture u Tavankutu za kulturne potrebe mještana od strane MZ-a biti ona i onakva praksa koja će se ubuduće odvijati po automatizmu«.

FOTO: www.facebook.com/hkpd.matijagubec