Završen 26. Festival europskog filma Palić

PALIĆ – Francuski film Jadnici u režiji Ladja Lyja dobitnik je nagrade Zlatni toranj za najbolji film u Glavnom programu ovogodišnjeg Festivala europskog filma Palić koji je održan od 20. do 26. srpnja. Kako se navodi u obrazloženju žirija, Jadnici su nagrađeni za »uspješnu kombinaciju žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom svijeta«. Inače, istom filmu pripala je i nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara i novinara FIPRESCI uz ocjenu kako je u pitanju »snažna i brilijantno snimljena drama socijalnih nemira, smještena u etničko predgrađe jedne europske prijestonice, koja nosi univerzalni odjek«, kao i Gorki List nagrada publike.
Palićki toranj za najbolju režiju dodijeljen je Jurisu Kursietisu, za letonsko-belgijsko-francuski film Oleg, »redatelju koji majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu ljepotu, kako bi nam prikazao organski točan portret našeg vremena«.

Specijalna priznanja
Specijalna priznanja žiri je dodjelio redatelju Yaronu Shaniju i glumcu Eranu Naimu »za detaljan prikaz jedinstvenog anti-junaka« u izraelsko-njemačkom filmu Okovan, kao i Ani Mariji Rosi, redateljki srpskog filma Ajvar za, kako je navedeno u obrazloženju, »prihvaćanje univerzalne dileme globaliziranog svijeta, kroz prizmu veze u raspadanju«.
Najbolji film u selekciji Paralele i sudari je gruzijsko ostvarenje Žetva u režiji Mishe Antadzea, koji je nagrađen za »koncepcijski rigoroznu kinematografsku genijalnost i lirsku maniru kojom nam pokazuje suštinu 21. stoljeća kroz konzistenciju tradicionalne analogne i ultramoderne digitalne kulture, povezujući lokalno i globalno u neobično sofisticiranom djelu za redatelja kome je ovo prvi dugometražni film«.
Specijalno priznanje dodijeljeno je Martini Apostolovoj za glavnu ulogu u bugarskom filmu Irina u režiji Nadejde Koseve.
»Umjetnost glume nije uvijek u kontroli okruženja – ponekad je i u kontroli prostora svega nekoliko centimetara izvan vlastitog tijela. U filmu koji je u mnogome upravo o kontroli tijela Apostolova to pokazuje, u sjajnom nastupu vatrene koncentracije«,navodi se u obrazloženju priznanja Apostolovoj.

Kvalitetni program i povratak publike
Ono što je obilježilo 26. izdanje Festivala europskog filma Palić, prema ocjeni direktora festivala Radoslava Zelenovića, jest veliki broj kvalitetnih filmova koji kritički sagledavaju aktualne probleme i veliki povratak publike.
Programski direktor Miroslav Mogorović je rekao kako bi bio zadovoljan da iduće izdanje festivala bude na razini ovogodišnjeg, uz unapređenje dviju novih selekcija – Velikani europske kinematografije i Novi europski dokumentarni film.
Izvršni producent festivala Ilija Tatić je rekao kako je zadovoljan realiziranim programom i odličnom reakcijom publike i dodao da su gosti, kojih je bilo više od 100, otišli s Palića s pozitivnim dojmovima.
Iduće izdanje Festivala europskog filma Palić bit će održano od 18. do 24. srpnja 2020. godine.