Završene Vinkovačke jeseni, sudjelovali i Hrvati iz Srbije

VINKOVCI – Najveća kulturna manifestacija Slavonije, Vinkovačke jeseni, održana je od 13. do 23. rujna 54. puta. U ovome razdoblju Vinkovci su privukli mnoge goste kroz kulturne i sportske priredbe i zabavne sadržaje. Od osam tisuća sudionika kao predstavnici Hrvata iz Srbije, na Jesenima je sudjelovao Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice, Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg iz Vajske, a među uzvanicama je bila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Tema ovogodišnjih Jeseni su: Tri nam drage riječi, a riječi predstavljaju Slavoniju, Srijem i Baranju.
Kao najposjećenija i najspektakularnija priredba svakih, pa i ovih Jeseni je Svečani mimohod, koji je bio u nedjelju, 22. rujna, na ulicama grada. Mimohodom se predstavio dio bogate riznice tradicijskog ruha, pjesama i običaja Hrvata, ali i nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Od 69 društava koje su sudjelovale u mimohodu, osim onih iz Hrvatske, bilo ih je i iz BiH, Rumunjske, Austrije, Mađarske, Slovenije te Srbije – HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.
U svečanom mimohodu sudjelovalo je oko 3.000 sudionika, 30 konjskih zaprega i 52 konjanika, a program je toga dana duž gradskih ulica i trgova pratilo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Istoga dana članovi Kola sudjelovali su i na Smotri folklora. Predstavili su se Momačkim kolom, a svojim nastupom izazvali su ovacije publike.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kao uzvanica nazočila je svečanom otvorenju Jeseni, koje je bilo 20. rujna na Trgu bana Josipa Šokčevića. Tom prigodom, između ostalih, susrela se i s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.