Žigmanov dobio nagradu Hrvatski stećak

STOLAC – Književnik Tomislav Žigmanov iz Subotice ovogodišnji je dobitnik nagrade Hrvatski stećak za osobit doprinos hrvatskoj književnosti koju dodjeljuje ogranak Matice hrvatske u Stolcu, u Bosni i Hercegovini.
»Ovogodišnji nagrađenik veliki je borac za prava Hrvata u Vojvodini, kulturni djelatnik, urednik, predavač, zastupnik, književnik i pisac. Autor je šesnaest knjiga, i kroz svoj rad svakako njeguje dragu nam hrvatsku riječ što je osobito teško ondje gdje živi i stvara«, rekao je Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske Stolac, prilikom uručenja nagrade.
Primajući nagradu, Žigmanov je istaknuo kako je ovo priznanje poticaj za daljni rad na polju književnosti.
»Već više od tri stoljeća i mi se trsimo biti ono što jesmo, biti ljudi, katolici i pripadnici hrvatskog naroda u tim nastojanjima služimo se i perom, tražimo hrvatski standard i jezik, govor koji su naši preci ponijeli s ovog prostora a to je ikavica. U tim nastojanjima ja nisam sam, samo sam sljednik jedne bogate i duge tradicije pisane riječi koja postoji u Bačkoj, Subotici, Baji, Budimu, Pešti, Somboru. Ovo priznanje, za nas koji živimo na prostoru koji nam nije naklonjen, u ambijentu gdje smo stigmatizirani, gdje još uvijek biti ono što jesi uračunava i donosi sa sobom rizik, priznanje koje dolazi izvana, iz daleka, iz prapostojbine, ‘domaje’ Hrvata dodatni je znak da ono što činimo ima smisla, da to netko prati i na koncu odaje priznanje«, poručio je Žigmanov.
Nagrada Hrvatski stećak uručena je u okviru Vidoške pjesničke noći koju organizira Matica hrvatska Stolac u suradnji s Općinom Stolac, a koja je okupila autore iz Vojvodine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Spomenuta nagrada je utemeljena 2014. Godine.