Žigmanov: Hrvatska manjina u Srbiji bilježi pomake nabolje

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske organiziralo je okrugli stol na temu »Međunarodnopravni položaj hrvatske nacionalne manjine u novom europskom kontekstu«.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov naveo je kako je u toj zemlji došlo do pomaka nabolje. Žigmanov smatra kako je »gotovo nestala projekcija negativnih stereotipa« prema hrvatskoj manjini te da je njegovim imenovanjem na ministarski položaj ona »prepoznata kao čimbenik koji može biti dovoljno respektabilan da sudjeluje u procesima donošenja odluka«.
To pak stvara ozračje koje »ohrabruje i relaksira« pripadnike hrvatske zajednice, čime se oni u većem broju odlučuju participirati i biti dionici društvenih procesa.
»Naravno da mojim imenovanjem društveni položaj hrvatske zajednice nije riješen, ali to je prvi korak, nužan da se problemi s kojima smo suočeni na sustavan način cjelovito i riješi«, kazao je Žigmanov.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na početku okruglog stola rekao je da je najavljen odlazak premijera Andreja Plenkovića u Suboticu na otvaranje Hrvatske kuće, budućeg središta Hrvata u Srbiji.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama