Život sv. Franje

Uoči blagdana Svih svetih, 31. listopada, u Subotici je osmi puta nasuprot Halloweena (Noći vještica) održana Večer svetaca – Holywin. Predstavu Mladi sveti Franjo organizirali su i izveli mladi u zajedništvu s fra Danijelom Maljurom.
Svake subote mladi se redovito okupljaju na vjeronauku kod franjevaca, te je ideja ove godine potekla upravo odatle. Cilj ovoga susreta u večer prije svetkovine Svih svetih je promoviranje svetoga i evanđeoskoga.
»U današnjem svijetu se i previše promovira ono što je od zloga, a na današnji dan smo željeli promovirati, prikazati život sv. Franje. Mislim da je to bio logičan izbor s obzirom na to da smo mi franjevci i da nam je njegov životni primjer najbliži«, kaže fra Danijel Maljur i dodaje: »Jednom je netko rekao da primjeri privlače, a dodao bih da su najkorisniji primjeri svetaca. Treba promovirati živote svetaca, njihove primjere, hagiografije, biografije, autobiografije tako da što više evanđeoskih poruka iz života svetaca dođe do ljudi, a osobito mladih. Mladi se najčešće impresioniraju, zadive primjerima. Stoga im treba ponuditi primjere svetaca.«
Ovoga puta ne samo da su im ponuđeni primjeri nego su se i sami potrudili primjere iz života sv. Franje prenijeti i na druge. Tako se u glavnoj ulozi sv. Franje našao Vedran Peić, a u ulozi njegovih prijatelja, a kasnije i braće Josip Šarčević, te Ivan i Tomislav Huska. U ulozi roditelja sv. Franje bili su fra. Danijel Maljur i Ivana Vukov, a prosjaka i gubavca glumila je Katarina Ivanković Radaković, dok je Klaru glumila Ana Mandić, a biskupa Zdenko Ivanković. Tekst, režiju i scenografiju potpisuje fra Maljur, a kako bi sve proteklo u najboljem redu pobrinuli su se mladi i iza scene: Dunja Šimić kao šaptačica, pomagači Emil Cvijin i Dominik Kujundžić, dok su se za rasvjetu, glazbu i tehniku pobrinuli Marin Piuković, Marin Jaramazović i Davor Ševčić.
Za pripremanje ove predstave, po riječima Vedrana Peića, mladima je trebalo nešto manje od mjesec dana.
»Pripremajući se za predstavu čitao sam biografiju sv. Franje, ali najbolji primjer su nam naši franjevci. Dodatno smo se upoznali sa životom sv. Franje i smatram da je njegov život veliko nadahnuće, a osobito mladima koji se mogu pronaći u nekim segmentima njegovog života. Večer svetaca je na neki način velika kontra svjetski poznatom Halloweenu. Ovo je bitka za bolje, prvenstveno za nas same, za naše duše koje želimo sačuvati i ispuniti dobrom« kaže Peić i pojašnjava kako je proteklih mjesec dana bilo puno proba, teških momenata, ali ujedno i puno druženja i zajedništva.
S obzirom na epidemiološke preporuke, predstava je održana u dva termina, u 19 i 21 sat u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, kako bi mogao nazočiti veći broj zainteresiranih.
Podsjetimo se: sv. Franjo rođen je u Asizu 1181. godine, a preminuo je 3. listopada 1226. godine. Nakon nepune dvije godine, papa Grgur IX. ga je proglasio svetim. Utemeljitelj je franjevačkog reda, suutemeljitelj je reda klarisa skupa sa sv. Klarom, a njime je nadahnut i Treći franjevački red i Franjevački svjetovni red.