Zlatni toranj za Crveno nebo

Svečanom ceremonijom dodjele festivalskih nagrada, 21. lipnja, zatvoren je ovogodišnji, 30. Festival europskog filma Palić.

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom natjecateljskom programu festivala je njemačka drama Crveno nebo Christiana Petzolda. Žiri je u svom obrazloženju naveo kako nagradu dodjeljuje »kako bi nas ponovno podsjetio na jedinstvenu moć filma da artikulira, možda dublje od bilo koje druge umjetničke forme, stanje čovječanstva u ovom trenutku, u vremenu na ivici vulkana«.

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodjelio Ádámu Császiju za film Tri tisuće numeriranih dijelova, i to »zbog subverzivnog i drskog redaeljskog postupka i sublimirane manipulacije vremenom i kadrom, kao i zbog toga što nas je naterao da se suočimo s onim od čega bježimo«.

Žiri je dodjelio specijalna priznanja filmovima Nula kalorija Jessice Hausner i Zarobljen Vasilisa Katsoupisa.

Posebno priznanje žirija programa Paralele i sudari dodijeljen je filmu Hladan poput mermera Asifa Rustamova. U obrazloženju žirija navedeno je da ovo ostvarenje »sa senzitivnom perspektivom redatelja i glumačkim izvođenjima priča ljubavnu priču, koja razotkriva nasilne posljedice generacijske traume u patrijarhalnom društvu«.

Žiri FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodjelio je ostvarenju Crveno nebo. Film je nagrađen budući da »istražuje međuljudske odnose s razboritim i osjećajnim smislom za strast i humor, čime se postiže priča bremenita književnošću, ljubavlju i životnim nevoljama. Štoviše, ovaj film odlično istražuje unutarnje nesigurnosti umjetnika, dok istovremeno gradi snažan portret čovječanstva«.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice