27. Međunarodni festival kazališta za djecu

U okviru glavnog programa 27. Međunarodnog festivala kazališta za djecu, koji se ove godine održava od 20. do 24. rujna u organizaciji Otvorenog sveučilišta, održat će se 11 predstava za djecu iz cijelog svijeta, po izboru selektora festivala, profesora dr. Zorana Đerića . Festival će se održati u hibridnom formatu, kao kombinacija živih izvedbi i onih koje će biti prikazane kao kino projekcija. Publika festivala moći će vidjeti razne i maštovite nastupe ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.
Povodom izazova u stvaranju ovogodišnjeg programa, izbornik festivala Zoran Đerić rekao je: “Odabrali smo 16 predstava sa svih kontinenata svijeta, ali pandemija virusa korone nije dopustila da se Festival održi kako je predviđeno.” Subotička publika neke od odabranih predstava moći će vidjeti kao snimke, a one kojima je bilo moguće doći na Festival – uživo. O samom programu istaknuo je: „Među odabranim predstavama postoje i klasične lutkarske predstave, ali naglasak je na istraživanju novih, suvremenih oblika lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom riječju, istinske lutkarske estetike, odnosno moderne kazališne estetike za djeca i mladi ”.
Festival će biti svečano otvoren dodjelom nagrada za životno djelo “Mali princ” za 2020. godinu u nedjelju, 20. rujna u 17 sati u Dječjem kazalištu u Subotici. Nakon svečanosti otvaranja, festivalski program otvorit će se izvedbom slovenske predstave “Ernest je” Kazališta lutaka Nebo, u 18 sati u Narodnom kazalištu “Jadran”. Ovo ostvarenje, u režiji Andreja Adameka, priča je o prijateljstvu djevojčice Ane i mačka Ernesta. Ernest je sladak, ali njegova tvrdoglavost često je uzrok mnogih incidenata. Međutim, ti incidenti samo jačaju njihovo prijateljstvo, pokazujući nam koliko je važno prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu.
U glavnom programu prikazat će se pet predstava iz Srbije: „Pozorište s ljubavlju“ Dječijeg pozorišta Subotica, „Gulliver“ u izvedbi Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, „Mast“ Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Duncan“ Centar za savremenu umjetničku produkciju “Viva Dance Academy” iz Novog Sada i pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina sa predstavom “Crvenkapa”.
Međunarodni festival dječjeg kazališta jedan je od najvažnijih festivala u regiji koji više od četvrt stoljeća okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. S naglaskom na lutkarstvu, ali i s prostorom za druge umjetničke oblike, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju kazališta u Srbiji. Za izuzetan doprinos razvoju izvedbenih umjetnosti za djecu i kulturu općenito, festival je 2005. godine nagrađen “Vukovom nagradom”, najvišim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. Međunarodni festival kazališta za djecu nagrađen nagradom “Pro Urbe” za značajan doprinos. razvoj i ugled grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti. Festival je i dobitnik posebne međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog obrazovanja “Grozdanin Kikot” za 2009. godinu koju dodjeljuje Centar za dramsko obrazovanje iz Mostara (BiH IDEA Centar (Međunarodno udruženje za dramu / kazalište i obrazovanje)).
Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grad Subotica.