Crkveni god u Laćarku

LAĆARAK – Na blagdan sv. Ane, 26. srpnja svečanim euharistijskim slavljem, proslavljen je crkveni god u Laćarku.
Euharistijsko slavlje predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru msgr. Marin Srakić, uz suslavljenje deset svećenika iz Srijemske biskupije, đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i predstavnika grkokatoličkog – istočnog obreda.
Samim time, ovogodišnja proslava sv. Ane bila je pokazatelj zajedništva i različitih obreda Crkve, ali i pokazatelj metropolijskog zajedništva.
Na početku euharistijskog slavlja, domaći župnik, vlč. Ivica Zrno, pozdravljajući predslavitelja rekao je »Radosni smo i počašćeni Vašim sudjelovanjem u današnjem euharistijskom slavlju. Župa sv. Ane u Laćarku ima brojne trenutke koje će pamtiti i pisati lijepim slovima u svojoj povijesti, a ovaj dan je svakako jedan od tih«.
N blagdan sv. Ane, 26. srpnja 2003. godine osnovana je na teritoriju srijemskog dijela Đakovačke i Srijemske biskupije nova župa u Laćaraku s filijalama: Martinci, Kuzmin, Divoš, Čalma, Stara Bingula i Manđelos. Povijesno euharistijsko slavlje tada je predvodio Đakovačko-Srijemski biskup mons. Marin Srakić.
U svojoj homiliji, msgr. Marin Srakić, istaknuo je kako se s velikom radošću sjeća dana kada je posvećena crkve sv. Ane u Laćarku. A posvećena je kako bi primala sve one kojima je potrebna okrjepa u Bogu, posvećena je da radi, ne da bude zatvorena.
Govoreći o sv. Ani, te njezinoj vjerničkoj ulozi za naše živote, istaknuo je kolika je važnost žene za naše obiteljske zajednice. Citirajući papu Pia XII., podsjetio je sve okupljene da svaka obitelj ima svoje sunce – to je žena. I dok vrši ulogu majke i supruge, žena nije ponižena nego je nositeljica središnje uloge u ljudskom društvu, u obitelji. Zato drage žene, majke, supruge… danas je vaš dan, poručio je msgr. Marin Srakić.
Nakon euharistijskog slavlja, okupljeni vjernici okrijepili su se pripravljenom zakuskom, te su druženje nastavili kroz lijepu riječ i radosno druženje.