Delegacija HNV-a na sastanku u Gradskoj upravi Novog Sada

Radni sastanak člana Gradskog vijeća Grada Novog Sada zaduženog za kulturu Dalibora Rožića i delegacije Hrvatskog nacionalnog vijeća koju su činili član Izvršnog odbora zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, te član Odbora za kulturu Darko Polić i predsjednik HKPD “Jelačić” iz Petrovaradina Petar Pifat, održan je jučer na inicijativu Dalibora Rožića. Centralna tema sastanka bila je dogovor o narednim koracima na planu adaptacije rodne kuće bana Josipa Jelačića, koji podrazumijevaju pripremu tehničke dokumentacije i pribavljanje potrebnih dozvola i suglasnosti.
Spomen dom bana Josipa Jelačića obogatit će kulturnu ponudu Novog Sada, što je osobito važno u svjetlu činjenice da je Grad Novi Sad Europska prijestolnica kulture za 2021. godinu. Hrvati na prostoru Petrovaradina, Novog Sada, pa i Vojvodine u cjelini, već stoljećima čine sastavni dio kulturnog, javnog i društvenog miljea, pa je stoga važno poslati poruku da, osim zajedničke povijesti, dijelimo i europske vrijednosti koje nas povezuju.
Bila je ovo dobra prigoda razgovarati i o mogućnostima uključivanja hrvatskih kulturnih udruga u aktivnosti povezane s izborom Novog Sada za Europsku prijestolnicu kulture 2021. godine. Sredstva dodijeljena po natječajima Grada Novog Sada HKPD “Jelačić”, predstavljaju prihvatljiv obim sredstava nužan za osiguravanje opstojnosti kulturnih programa ovog društva, ocijenio je Petar Pifat, predsjednik HKPD “Jelačić”.