Dobra provjera pred Europeadu

SUBOTICA – Subotički nogometaš Dario Vojnić bitan je dio reprezentacije vojvođanskih Hrvata. Pokazao je to nedavno prilikom prijateljskog susreta selekcija Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u Tavankutu kada je upravo on bio ponajbolji na terenu. Najnovije vijesti stižu iz Hrvatske, a Vojnić je bio među igračima koji su nastupili na Svjetskom prvenstvu za klubove Hrvata utemeljene izvan domovine i klubove nacionalnih manjina.
To natjecanje održano je u Zagrebu, od 24. do 28. lipnja, a nastupilo je šest ekipa. Uz reprezentaciju vojvođanskih Hrvata igrali su još Croat iz San Pedra (Sjedinjene Američke Države), Pajde iz Möhlina (Švicarska), Canberra (Australija), Slavonija iz Berna (Švicarska), Croatia iz Toronta (Kanada). Iza organizacije četvrtog ovakvog nastupa stalo je Povjerenstvo za organizaciju natjecanja formirano od Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, u suradnji sa svojim tijelima te županijskim nogometnim savezima na područjima gdje se natjecanje održava.
»Proveli smo lijepe dane u Zagrebu na Svjetskom prvenstvu hrvatske dijaspore. Ove godine je nastupilo šest kvalitetnih ekipa i bilo je zadovoljstvo igrati protiv kolega iz svih krajeva svijeta. Mi smo bili u grupi sa Slavonijom iz Berna i Torontom. Dobro smo počeli nastup, u prvom kolu smo svladali Švajcarce s 5:1, ali smo u drugom kolu poraženi od Torotna s 5:0. Osvojili smo tako drugo mjesto u grupi, a to je značilo da ćemo se boriti za treće mjesto na cijelom turniru. Tu smo imali protiv sebe jaku ekipu Pajde iz Möhlina, dotadašnje pobjednike ovog natjecanja, a na žalost, pretrpjeli smo poraz od 0:8 i time zaključili zaninmljivo natjecanje«, raportira kratko Dario Vojnić, inače i strijelac jednog od golova ne utakmici protiv ekipe iz Berna.
Kako saznajemo, ovakve reprezentacije su sastavljene uglavnom od amatera, zaljubljenika u nogomet, a profesionalni igrači iz viših liga nema u ovakvim utakmicama.
»Ne igramo svi u istim ekipama, dolazimo iz raznih krajeva Vojvodine. Sakupljamo se pred nastupe, kvalifikacije, svjetska i europska prvenstva, razne turnire… Ovo nam je bilo i dobro iskustvo pred naredni veliki izazov. Naime, sljedeće godine će u Italiji biti održana Europeada, Evropsku prvenstvo za nacionalne manjine. Na ovom natjecanju reprezentacija vojvođanskih Hrvata redovno sudjeluje i nije bez uspjeha«, dodaje Vojnić.
Četvrto mjesto na turniru u Hrvatskoj nije donijelo trofej, ali selekcija Hrvata iz Vojvodine nije ostala bez nagrade – organizatori su upravo ovoj ekipi dodijelili priznanje za fair-play.
»Nama je uvijek lijepo kada se okupimo i igramo zajedno, jer, kako sam i rekao, svatko dolazi iz neke druge ekipe iz drugog mjesta. Atmosfera u ekipi je fenomenalna, momci su sjajni. Kada igramo u klubovima, uvijek postoji neki dodatni pritisak da se pobijedi, osvoje bodovi, a ovdje toga nema. Važno nam je da igramo i da se družimo, mada, svatko od nas je natjecatelj i svatko voli osvojiti jedno od tri mjesta. Tu su, naravno, i putovanja. Uvijek smo bili lijepo dočekani, gdje god da igramo«, kaže sugovornik.
Dario Vojnić je svoju nogometnu kvalitetu najviše nagovijestio u Bačkoj, a potom je, u turbulentnim danima subotičkog srpskoligaša, prešao u Tavankut, a zatim počeo karijeru u inozemstvu.
»Trenutno sam bez kluba, a prošlu sezonu sam igrao u Szent Lőrincu iz Mađarske, trećeligašu. Ambicije su mi, naravno, vezane da ostanem u inozemstvu i da pokušam napraviti korak više, nastupati za neki tim uz druge, pa i prve lige. Naravno, ako bi se ukazala neka ozbiljnija opcija u Srbiji, svakako sam spreman i za povratak«, ističe vrsni subotički nogometni ofenzivac.