Etnokamp Hrvatske čitaonice

Etnokamp Hrvatske čitaonice, koji je prošlog tjedna (od 14. do 18. kolovoza) održan u dvorištu DSHV-a u Subotici, okupio je više od stotinu djece (110) i rekordnih 86 volontera. Bilo je to pet dana zabave, radosti, druženja i učenja onog pomalo zaboravljenog.

»Ovaj 16 Etnokamp bio je prepun izazova, ali očito smo stasali i uspjeli smo se sa svim izboriti. Zadovoljni smo odzivom djeca, ali i onim urađenim«, ističe predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković i pojašnjava kako je ovogodišnja tema bila Uskrs, što je, kako je i sama naglasila itekako bilo speciofično, jer se na +40 kuhala šunka, divenica, jaja – pripremalo se posvetilište (hrana koja se sprema za posvećenje – blagoslov), čekali polivači.

I u ovogodišnjem Etnokampu sudjelovala su djeca iz Subotice i okolice, te iz Sombora, Despotova, kao i iz nekoliko gradova iz Hrvatske. Tijekom ovih pet dana zajedništva i druženja urađeno je i 14 kreativno-manualnih radionica koje su bile usko vezane za Uskrs, a uz njih tu su još bile i: tamburaška radionica, plesna (tradicijski i moderan ples), dramska, kuharska, recitatorska i voditeljska radionica. Kao i svake godine sudionici Etnokampa su išli na izlet i to ovoga puta u Đurđin u župu sv. Josipa Radnika gdje ih je ugostio vlč. Daniel Katačić. Budući da je bio blagdan, susret su započeli svetom misom, a tijekom cijeloga dana redale su se brojne druge aktivnosti, igra i druženje. Također, kako to biva već godinama, djecu je tortama darovala NIU Hrvatske riječ, a posjetio ih je i Hrcko osobno.

Po riječima Bernadice Ivanković, puno je ljudi koji su dali veliki doprinos ovogodišnjem kampu, a podržali su ga i: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, NIU Hrvatska riječ, Podravka, DSHV, Daraboš nova, Salaš 024, doo Elgi, STR Hit voće, mesara Margetić, Voda voda, Venera bike i brojni pojedinci, obitelji i sponzori.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice