Financijska potpora obrazovanju

SUBOTICA – Nakon što su prije dvije godine Hrvatskom nacionalnom vijeću, odnosno Hrvatima u Srbiji, donirali 5.000 eura, iz Rotary kluba Osijek stigla je nova donacija toj zajednici, ovoga puta u iznosu od 3.500 eura. Uz osječki, u prikupljanju donacije ovoga puta sudjelovali su i Rotary klubovi iz Nove Gradiške, Slavonskog Borda, Zagreba te kao posebna zanimljivost i iz Nazareta (Izraela), što je bratski klub osječkih rotarijanaca. I ovoga puta donacija će biti usmjerena u područje obrazovanja na hrvatskom jeziku. Ugovori o donaciji potpisani su u subotu, 1. lipnja, u sjedištu HNV-a u Subotici.
Predsjednik Rotary cluba Osijek Juraj Arambašić kaže kako je jedan od šest pravaca djelovanja rotarijanaca upravo potpora obrazovanju i jačanju pismenosti, te dodaje kako žele kontinuirano pomagati Hrvate u Srbiji.
»Kada smo vidjeli rezultate naše prijašnje akcije, ne samo u financijskom nego i u moralnom smislu, odlučili smo pomoći ponovno. Rotary ima šest pravaca djelovanja, a jedan od njih je potpora obrazovanju i jačanju pismenosti. Projekata ovdje ima na pretek, željeli bismo biti kontinuirano prisutni ovdje, kao potpora zajednici Hrvata u Srbiji. Naše mogućnosti nisu velike, ali mislimo na ovu zajednicu. Nastojat ćemo priču o potrebama Hrvata u Srbiji proširiti diljem mreže Rotary klubova u Hrvatskoj, ali da nam se u tome pridruže i naši prijatelji rotarijanci u Srbiji, s kojima imamo dobru suradnju«, kaže Arambašić dodajući kako svake godine stipendijom pomažu i jednog učenika, najčešće slabijeg imovinskog stanja, iz hrvatske škole u Pečuhu.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić ističe kako bez osjetljivosti institucija i pojedinaca i dodatne financijske potpore programi HNV-a ne bi mogli biti realizirati.
»Primjerice, prošle je godine započela reforma obrazovanja u Srbiji. Da nismo iznašli dodatna financijska sredstva, učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ostali bi bez novih, odgovarajućih udžbenika. Prošli puta je donacija Rotary kluba Osijek bila usmjerena za udžbenike u nastavi na hrvatskom jeziku, a ovu donaciju iskoristit ćemo za financiranje izrade Programa nastave i učenja i izrade pripremnih predškolskih bilježnica. Puno je dodatnih programa koje HNV realizira, a koji iz samog našeg proračuna ne bi mogli biti ostvareni«, kaže Vojnić.
Nakon sastanka u HNV-a, na kojem su također upoznati i s položajem i aktivnostima Hrvata u Srbiji, izaslanstvo Rotary kluba Osijek je posjetilo manifestaciju Dužijanca malenih koju organizira HKC Bunjevačko kolo.
Rotary klub Osijek postoji od 1991., a od 1993. udruga je članica Rotary Internationala, međunarodne organizacije ljudi iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Podsjetimo, sredstva koja su prvoga puta donirana hrvatskoj zajednici u Srbiji prikupljena su na Božićnom koncertu kojega je osječki Rotary klub krajem 2016. organizirao u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.