HNV dodijelilo nagrade najboljim učenicima

Najboljim učenicima cjelovite nastave na hrvatskom jeziku 17. rujna dodijeljene su nagrade i priznanja za postignute izuzetne uspjehe u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima tijekom školske 2019./20. godine.
Na ovome popisu našlo se 102 učenika osnovne i srednje škole, a za učenika generacije svih hrvatskih odjela kada je u pitanju osnovna škola proglašen je David Kozma, koji je ujedno i dobitnik nagrade crvena kravata.
Svečana akademija, koja se organizira na kraju školske godine u čast preporoditelju Ivanu Antunoviću, izostala je iz svima poznatih razloga, te je ove godine obilježena na ovaj način, što, kako je rečeno, ne umanjuje sjećanje na katoličkog biskupa i barjaktara nacionalnog preporoda Hrvata. Tako je sa sjećanjem na Antunovića Hrvatsko nacionalno vijeće ovom svečanošću obilježilo i 18. rođendan obrazovanja na hrvatskom jeziku. Naime, ove školske godine u cjelovitu nastavu krenula je 19. generacija učenika.
Na početku programa nazočnima se obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekavši kako obrazovanje na hrvatskom jeziku više nije na počecima, te kako je ono sada već zaokruženo, od jaslica pa sve do fakulteta.
»Više tisuća zadovoljne djece je iza nas. Više stotina učitelja, nastavnika i profesora koji su ostavili svoj trag u odgoju naše djece. Više tisuća zadovoljnih roditelja koji su s nama bili i kad je bilo teško – i kada nismo imali udžbenike, i kada nismo imali izbora u srednjim školama, i kada nismo imali financijskih sredstava za prijevoz učenika i kada su samo rijetki odlazili na more. Hvala vam što smo i danas zajedno. Ponosni smo i na sve one koji danas nisu nagrađeni, ali su neizostavni dio naše zajedničke priče«, rekla je Vojnić i dodala kako je Hrvatsko nacionalno vijeće sve ove godine činilo napore kako bi obrazovanje na hrvatskom jeziku izgledalo kako je danas.
Naglasila je kako djeca i roditelji uvijek mogu računati na podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i na podršku Ministarstva, Pokrajine i Grada. Temelji dobrog partnerstva su napravljeni, a po riječima Vojnić s podrškom Vlade, županija, gradova i općina Hrvatske uspjesi su utrostručeni.
Kada su u pitanju uspjesi učenika, onda možemo slobodno reći kako su oni na zavidnoj razini. Naime, svi pohvaljeni i nagrađeni učenici postigli su na školskim, općinskim, okružnim i republičkim natjecanjima jedno od prva tri mjesta, a na popisu su se našli i oni koji su postigli skroz odličan uspjeh. Protekle školske godine, iz epidemioloških razloga nisu održana pojedina republička natjecanja, te učenici koji su se plasirali na najvišu razinu nisu uspjeli ići do kraja. No, to nije umanjilo njihov dotadašnji uspjeh.
Među nominiranim učenicima za crvenu kravatu bili su: Teo Margetić koji je završio OŠ Matko Vuković, Marija Milodanović OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina, koja je ujedno i učenica generacije ove škole i Petar Pećerić OŠ Matko Vuković, a nagrada je pripala Davidu Kozmi iz OŠ Matko Vuković, koji je protekle četiri godine osvojio brojne nagrade i priznanja te tako osim ove nagrade, postigao i priznanje učenik generacije OŠ Matko Vuković.
»Obitelj me je uvijek podržavala u svemu što sam radio, pa je tako i danas uz mene. Ovo priznanje i nagrada mi puno znače, to će me i dalje poticati da radim i da budem bolji u onome što želim raditi, a to je programiranje. To mi je cilj koji želim postići. Nikada nisam bio skroman, uvijek sam imao velike ciljeve koje sam do sada i postigao jer sam puno radio. Nadam se najboljem i u srednjoj školi, te da ću uspjeti ono što sam zacrtao. Omiljeni predmet u osnovnoj školi bila mi je matematika, osobito onaj logični dio. Nastavnica matematike Nevenka Tumbas, s kojom sam išao na brojna natjecanja je uvijek govorila kako sam logičar i sada se slažem s njom«, kaže Kozma koji je sada učenik 1. razreda IT smjera u Gimnaziji.