Izložba crteža Nebojše Gabrića u Tavankutu

Subotičanin Nebojša Gabrić u javnosti je poznat kao stonotenisač i trener toga sporta. Međutim, njegova velika ljubav je i crtanje, a koliko je u tomu uspješan pokazao je na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Perlice koja je priređena prošloga tjedna u Tavankutu, na Etnosalašu Balažević. Gabrić je izložio dvanaest crteža u tehnici olovke na kojima se pozabavio zanimljivim motivom – perlicama, ukrasima od slame.

Kako je prigodom otvorenja kazao, inspiraciju za ova djela dobio je gledajući perlice na frizurama djevojaka koje sudjeluju na misi zahvalnici povodom proslave Dužijance u Subotici.

»Nisam mogao, a to ne primijetiti. Kad se iz katedrale iziđe na sunce tek je onda pravi doživljaj, onda se vidi sva ljepota i sjaj tih perlica. Smatram da ja tu nisam ništa posebno uradio, ono što rade slamarke to su za mene umjetnička djela, ja sam samo želio na drugačiji način te perlice ovjekovečiti. Da to budu crteži koji su ipak drugačiji od fotografije«, kazao je Gabrić.

Kako ovakve perlice izrađuju upravo slamarke, izložba je otvorena u sklopu 38. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame, ali i šireg projekta Tavankutskog kulturnog lita. Izložbu je  otvorila poznata slamarka Jozefina Skenderović.

Predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović kazao je kako se ove slike savršeno uklopile u program kolonije slamarki ali i Tavankutskog lita kulture. Kako je kazao, slično izradi perlica i Gabrićevi crteži zahtjevaju puno rada i posvećenosti. Ujedno, uime udruge zahvalio je autoru što je odabrao baš Tavankut za svoju prvu izložbu.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice