Katolici iz Srbije na Svjetskom danu mladih u Lisabonu

Na 37. Svjetskom danu mladih u Lisabonu sudjelovalo je i 200-tinjak mladih iz Srbije. Središnji dio susreta održao se 5. i 6. kolovoza na poljani pored rijeke Tejo u portugalskoj prijestolnici kojemu je nazočio i predvodio ga papa Franjo. U subotu uvečer organizirano je bdjenje pred Presvetim, a u nedjelju ujutru sveta misa kojoj je nazočilo milijun i pol vjernika, objavio je Vatikan pozivajući se na informacije lokalnih vlasti.

Na svojem četvrtom svjetskom danu mladih koji je predvodio, papa Franjo u porukama i govorima podcrtavao je potencijalno negativan učinak društvenih medija na mlade. Sveti Otac ih je pozvao da se čuvaju lažne sreće koja na njih vreba u virtualnom svijetu.

Tema o kojoj je 86-godišnji papa govorio bio je mir u svijetu » Dragi prijatelji, dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijeli san koji u sebi nosim – a to je san o miru, san o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost«, rekao je Sveti Otac i poručio kako osjeća golemu tugu zbog rata u Ukrajini.

Zamolio je papa mlade da ne prestaju moliti za mir. »Dok se budete vraćali svojim domovima molim vas da nastavite moliti za mir. Štoviše, upravo ste vi znak mira za ovaj svijet, jer pokazujete da različite nacionalnosti, jezici i povijest mogu ujediniti ljude umjesto da ih dijele. Vi ste nada jednoga drugačijeg svijeta«, rekao je papa Franjo.