KOLEKCIJA DURANCI – iz zbirki Gradskog muzeja Subotica

Srdačno Vas pozivamo na otvorenje izložbe KOLEKCIJA DURANCI – iz zbirki Gradskog muzeja Subotica, Suvremene galerije Subotica i Gradske biblioteke Subotica.

Izložbu će 5. srpnja 2023. s početkom u 18 sati otvoriti Ljubica Vuković Dulić, jedna od autorica izložbe, i Kristina Mandić Sarka, povjesničarka umjetnosti.

Bela Duranci, počasni građanin Subotice, dobitnik nagrade “Pro urbe”, te tri puta nagrade “dr Ferenc Bodrogvari”, kao i mnogih drugih značajnih nagrada, bio je prvi diplomirani povjesničar umjetnosti subotičkog Gradskog muzeja, ali i grada. U Gradskom muzeju Subotica je bio zaposlen od 1959. do 1975, a u periodu od 1969–1971. je bio i u funkciji ravnatelja. Bilo je to vrijeme kada je muzej bio okrenut suvremenim umjetnicima, što će se promeniti nastankom i radom suvremene galerije Likovni susret. Duranci je potom, od 1980. do odlaska u penziju 1984, bio zaposlen u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica, ali njegov rad sa suvremenim umjetnicima nije prestajao. O tome svjedoči i njegova kolekcija likovnih djela.

Bela Duranci bi 5. srpnja ove godine slavio devedeset i drugi rođendan, preminuo je 1. srpnja 2021. Prisjećamo ga se sada i ovom izložbom čiji cilj je prikazati ga kao donatora koji je svoju kolekciju i stručnu biblioteku poklonio gradu, točnije njenim ustanovama kulture: Suvremenoj galeriji Subotica i Gradskom muzeju Subotica, te Gradskoj biblioteci Subotica. Izložba stavlja u fokus darodavstvo kao tradiciju u Subotici dužu od jednog stoleća, čije djelotvorno egzistiranje pokazuje rezultate u sferi istraživanja, ali i u oblikovanju kolektivnoj svjesti o zavičajnoj baštini koja uvijek ima i univerzalnu točku poimanja. Zahvaljujemo se Suvremenoj galeriji Subotica i Graskoj biblioteci Subotica što su nam izašli u susret i posudili predmete iz svog fonda. Autorice izložbe su Olga K. Ninkov i Ljubica Vuković Dulić.

Na izložbi su osim knjiga, dokumentacije i likovnih djela Bele Durancija izloženi radovi sljedećih stvaralaca: Ferenc Ajzenhut, Pavle Blesić, Bogdan Bogdanović, Petar Ćurčić, Mihajlo Dejanović, Ivana Dulić, Andraš Hanđa, Endre Farago, Ištvan Francer, Božidar Jakac, Miroslav Jovančić, Edita i Emil Kadirić, Ferenc i Magdolna Kalmar, Boško Karanović, Pal Lephaf, Aleksandar Luković, Đuro Maravić, Đorđe Marković, Ferenc Maurič, Edita Nemeš Fekete, Edin Numankadić, Aranka i Petar Mojak, Endre Penovac, Ištvan Sajko, Tibor Sarapka, Gabor Silađi, Imre Šafranj, Mile Skračić, Matija Skurjeni, Petar Šadi, Svetislav Šljukić, Milenko Vuksanović Čiča, Jožef Tođeraš, Šandor Torok .

FOTO: Gradski muzej facebook

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice