Koncert klasične glazbe i poretska večer Novi Sad 2021

Kroz tri vrste umjetnosti – glazbu, poeziju i film, u tri kulturna prostora buduće Europske prijestolnice kulture, Novog Sada, program “Superpolje” privest će se kraju 3. prosinca, Međunarodnom danu osoba s invaliditetom.
U posljednjih deset dana, kroz više od 35 programa, program je promovirao otvorenost, uključenost i jednake mogućnosti u stvaranju i konzumiranju kulturnog sadržaja, kroz filmske projekcije, zborske izvedbe, tržišta, radionice, monodramu, kao i Divana koji je pokrenuo pitanje dostupnosti sadržaja i institucija.
Posljednjeg dana programa “Superpowered”, 3. prosinca u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b), publika će imati priliku uživati u radovima svjetskih skladatelja poput Bacha, Haydna, Chopina, Merikanta u izvedbi Petre Spasojević. Djevojka kojoj nedostatak vida nije bila prepreka da u dobi od 15 godina bude vrhunski pijanist s najvišim priznanjima na brojnim pijanističkim domaćim i međunarodnim natjecanjima, uključujući dva naslova laureata na „Festivalu pijanizma“ u Sremskoj Mitrovici i „Festival Isidor Bajić“ “U Novom Sadu. Petra, koja je svoj prvi samostalni koncert dala sa samo 12 godina, želi pokazati svijetu kako se granice i predrasude ruše kada rade ono što se voli. Koncert počinje u 20 sati.

Iako pišu s različitih životnih pozicija i vrlo različitih stilova, njihovu poeziju povezuje otvorenost za dijalog sa zajednicom i ispitivanje sposobnosti pojedinca da promijeni svijet oko sebe. Pjesnike i pjesnike koji žive i stvaraju u Novom Sadu spojit će program “Superpowered” u sklopu Večeri poezije u kulturnoj postaji Ajshego 3. prosinca s početkom u 20 sati. Autori koji sudjeluju su: Marija Obrovački, Siniša Tučić, Bojan Krivokapić, Sonja Jankov, Vitomirka Trebovac, a program će voditi glumica Olga Šimić. Program će biti preveden na znakovni jezik.

Projekcija filma “Goran” u Kulturnom kutku

Program “Superpowered” u Kulturnom kutku završit će projekcijom kratkog dokumentarnog filma “Goran” 3. prosinca u 19 sati, nakon čega će uslijediti intervju s glavnim likom filma – Novosađaninom Goranom Gostojićem. Film nam pruža izbliza radosti života, strahove, usamljenost, društvenost, nadu, ponos kao što se Goran osjeća.
Program “Moćni” dio je programske luke “Druge Europe” koja do 15. prosinca predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazovnu kulturnu i umjetničku scenu Novog Sada, a slijedi “Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture”.