Maraton lađa na Neretvi

Na 26.Maratonu lađa, veslačkoj utrci na Neretvi, koji je ove godine održan 12. kolovoza, sudjelovala je i Veslačka ekipa Salašari somborski iz Sombora. Od 29 natjecateljskih ekipa Somborci, koji su bili jedina ekipa van granica Hrvatske, zauzeli su 22. mjesto. Dva dana ranije, 10. kolovoza, na Neretvi je veslala i ženska ekipa Salašara somborskih, koja je sudjelovala 10. Maratonu lađarica. Mješevita somborsko-subotička ekipa zauzela je 9. mjesto od ukupno 12 ženskih ekipa koje su se natjecale.

I jedna i druga ekipa zadovoljne su potignutim rezultatom.

Veslačima je ovo bio 12. puta da su izveslali maratonsku dionicu od Metkovića do Ploča, što je 22,5 kilometara. »Nakon lošeg plasmana na brzinskoj utrci, nije došlo do pada optimizma u samoj ekipi jer smo bili svjesni da u našim leđima ima puno treninga i da posljednje mjesto u kvalifikacijama nije realan prikaz naših mogućnosti. To se pokazalo i na samom maratonu kada smo se nakon odlično odrađenog starta uspjeli probiti među bolje plasirane ekipe i tu se zadržati do samog cilja. Važno je napomenuti da smo u najtežem dijelu utrke u Crnoj rici bili pod velikim pritiskom ekipa koje su nam se u jednom momentu ‘opasno’ približile ali smo smogli snage  uspješno odbijemo ove napade i ostati ispred njih do cilja«, kaže kapetan Salašara somborskih Gašpar Matarić.

Ove godine veslači i veslačice sudjelovali su kao ekipa  Salašari somborski HNV . » Ogromnu zahvalnost dugujemo Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji bez kojeg ne bismo mogli otići na ovogodišnji 26. Maraton lađa na Neretvi! Sama organizacija odlaska, smještaja i povratka ekipe je vrlo zahtjevan posao zbog brojnosti ekipe, ali je poslije 11 godina sve ovo već postala rutina u koju smo se svi lijepo uklopili. Zahvalio bih se našem dugogodišnjem domaćinu Mirku Vlahoviću Jablanu i njegovoj obitelji bez kojih naš boravak na Neretvi ne bi bio moguć. Isto tako bi se zahvalio obitelj Lovrić koja nam već godinama izlazi u susret što se tiče prehrambenih namirnica za naš boravak na maratonu«, kaže Gašpar.

Nakon Neretve Salašari somborski ne odlažu vesla, već se pripremaju za novi Maraton Vukovar-Ilok, koji se na Dunavu 36 kilometara.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice