Ne idi daleko – nova predstava subotičkog Dječjeg kazališta

Dječje kazalište u Subotici ima novu predstavu. U pitanju je Ne idi daleko koju je, po vlastitome tekstu, režirala redateljica iz Hrvatske Tamara Kučinović. 

»Predstava je o ratu, ali prikazana na jedan suptilan i nježan način. Govori o posljedicama rata na jednu obitelj, kako ju on posljedično razara. Otac odlazi u rat, nema ga tri godine, i po povratku sve se mijenja, on postaje drugi čovjek«, kaže Kučinović. 

»Bilo koja obitelj« 

Priča nosi univerzalnu antiratnu poruku a, nažalost, aktualna je i danas.
»Obitelj iz priče može biti bilo koja obitelj na koju je rat ikada utjecao, bilo gdje na Zemlji i bilo koje godine. A poruka je da svaki rat treba odmah stati, te da se ljudi koje je rat izmijenio mogu i trebaju voljeti, jer jedino tako mogu biti ono što su bili prije rata«, kaže redateljica.  

Predstava Ne idi daleko namijenjena je djeci uzrasta deset godina i starijoj. Budući da se radi o veoma ozbiljnoj temi, Kučinović dodaje kako je tijekom dosadašnjeg rada u dječjem teatru došla do zaključka da »djeca mogu puno više podnijeti nego što mi mislimo« te smatra da kazalište za djecu treba razvijati u tom smjeru.

Probuditi empatiju

Ravnateljica Dječjeg kazališta Márta Árokszállási zadovoljna je njihovom najnovijom predstavom, odnosno gostovanjem redateljice Kučinović u toj teatarskoj kući.

»Tamara Kučinović je redateljica čiji rad izuzetno cijenim, i vidjevši neke njezine prethodne predstave vrlo sam bila nestrpljiva da je dovedemo u Suboticu, da i ovdje prikaže i ostavi trag umjetnosti koje nosi u sebi. Sretni smo da je Subotica prvi grad u kojem režira u Srbiji, a predstava je nažalost u skladu s aktualnostima koje živimo. Imali smo hrabrosti svi zajedno napraviti jednu predstavu koja bi trebala da, negdje bar s pozornice, vrisne poruku o tome koliko je besmisleno stupati u bilo koje ratove. To je naš mali doprinos miru, uz želju da u ljudima probudimo empatiju, podignemo svijest o posljedicama rata«, kaže Aroksalaši.

I ostatak autorskog tima je iz Hrvatske: asistentica režije i dramaturginja je Matea Bublić, skladatelj je Petar Eldan a scenograf Davor Molnar. Naracija iz off-a (koju kazuje redateljica Kučinović), a koja čini gotovo sav tekst u predstavi, na hrvatskom je jeziku. 

Zbog uzrasta kojem je namijenjena, predstava će najvjerojatnije biti igrana u popodnevnim satima. Broj mjesta ograničen je na stotinu gledatelja. Informacije o terminima igranja ove predstave možete naći na Facebook stranici kazališta: suteatarzadecu.