Negiranje hrvatskog jezika

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kritizirao je ponašanje Srbije zbog negiranja postojanja hrvatskoga jezika te ocijenio kako je u pitanju »sramotno ponašanje srbijanskih vlasti«.
Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidatkinja za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.
»To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je povijesno gledano u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i krivotvorenje povijesti«, rekao je Grlić Radman, dodavši da se u udžbenici spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija.
»Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srbijanska politika umiješala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini«, rekao je on.
Po njegovim riječima, to traje već duže vreme, a Hrvatska je djelovala kroz ministarstvo znanosti i obrazovanja i kroz diplomatsko predstavništvo, pa je također uputila i prosvjednu notu.