Nova sezona kviza Čitanjem do zvijezda

Čitanjem do zvijezda naziv je nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja koji u Hrvatskoj već jedanaestu godinu organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Posredstvom Gradske knjižnice Subotica u ovom interesantnom natjecanju već petu godinu sudjeluju i učenici osnovnih i srednjih škola iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta i Đurđina koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Od ove sezone u suorganizaciju se uključila i NIU Hrvatska riječ.
U osnovnim školama tema kviza je Između stvarnosti i fantazije a potrebno je pročitati sljedeće naslove:
1. J. K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca
2. Jessica Townsend: Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow
3. Krunoslav Mikulan: Zmaj ispod Staroga grada
Natjecanje se provodi u dvije kategorije: ispit znanja i izrade plakata na tri razine: školska, međuškolska (županijska) i državna koja će biti održana u svibnju 2020. godine u Čakovcu.
Tema kviza znanja i kreativnosti za srednje škole je SF literatura za mlade. Kao i prethodnih godina natjecanje se sastoji iz dva dijela: online kviza znanja i prezentacije multimedijskog uratka. Također postoje tri razine za koje su odabrane sljedeće knjige:
1. Douglas Adams: Vodič kroz galaksiju za autostopere
2. Ray Bradbury: Fahrenheit 451
3. Aldous Huxley: Vrli novi svijet
Od srednjih škola kvizu se ove godine osim Gimnazije Svetozar Marković i Politehničke škole priključila i Medicinska srednja škola. Povećao se i broj prijavljenih učenika što samo dokazuje da knjiga nije izgubila svoje mjesto među mladima, i to nas posebice raduje. Također smo zadovoljni što je za veoma kratko vrijeme ovaj čitateljski kviz postao popularan među učenicima.
Prva, školska razina online kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda za srednjoškolce trebala bi biti održana danas u 12 sati diljem Hrvatske i u Subotici. Osnovci će svoje prvo natjecanje obaviti u drugoj polovici siječnja naredne godine, po povratku sa zimskog raspusta.
Želimo svima da uživaju u čitanju te da se vinu do zvijezda.