Novom Sadu nagrada »Melina Mercouri«

Poslije priznanja za najbolji europski trend brand u oblasti kulture, u Novi Sad stiže još jedna nagrada – Melina Mercouri koja se dodjeljuje najuspješnijim Europskim prijestolnicama kulture. Panel eksperata Europske komisije 2019. godine je ocijenio Novi Sad kao jednu od najboljih Europskih prijestolnica kulture u pripremnoj fazi, te je sada nakon trećeg kontrolnog izvješća dao preporuku da Srpska Atina dobije ovo prestižno priznanje, vrijedno 1.5 milijuna eura.
»Program i njegova europska dimenzija veoma su snažni, te zaključujemo da tim dobro razumije koncept Europske prijestolnice kulture«, navodi se u izvješću stručnjaka Europske komisije koji dodaju: »Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih suradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike«, zaključujući da se u narednom periodu nastavi sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i njegovanjem izgrađenih mostova između umjetnika i građana.
Čitavom timu projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture iz EK-a su čestitali na »izuzetnom radu i posvećenosti na pripremama za realizaciju titule«.
Ovom i nagradom za najbolji europski trend brand u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Europska prijestolnica kulture do sada s dvije prestižne europske nagrade i prije titularne godine. Kroz pozitivne ocjene tri različita žirija europskih eksperata, grad je u prethodnih pet godina potvrdio svoju kvalitetu u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora.
Zahvaljujući tome, Novom Sadu poslije 2022. godine, pored programskih legata – Dočeka i Kaleidoskopa kulture, ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada s Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada, navode iz Fondacije Novi Sad EPK 2022.

Izvor: H. R. / Foto: V. Veličković