Obilježen praznik zajednice, uz godišnje nagrade HNV-a

Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, večeras je obilježen jedan od četiri praznika hrvatske zajednice – Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Podsjetimo, navedeni izbori održani su prije 19 godina, 15. prosinca 2002. godine.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u svojem govoru podsjetila na najvažnija postignuća aktualnog saziva Vijeća u njihovom dosadašnjem mandatu, započetom prije tri godine.
»Hvala svima koji su ovim uspjesima doprinijeli i bili podrška. Hvala na iskazanom povjerenju. Ipak, svjesni smo da je još puno posla pred nama – stoga vas sve pozivam i nadalje na suradnju i zajedništvo«, kazala je Vojnić.
Kako je dodala, HNV je također uspio sačuvati i osnažiti zajedništvo među Hrvatima u Srbiji, prepoznaje se kao vjerodostojni partner institucijama u Republici Hrvatskoj, bio je posvećen razvojnim programima, osnažio je suradnju s crkvom, županijama gradovima i općinama RH, zajedno s drugima branio je dostojanstvo identiteta i jezika, te postao matica i košnica Hrvata u Srbiji. »Nastavimo započeto. I na popisu stanovništva koji nas čeka, i u humanitarnoj akciji za pripadnike naše zajednice u potrebi koju ovih dana provodimo, i u razgovorima s predstavnicima vlasti«, poručila je Vojnić.
Na svečanosti su tradicionalno uručena godišnja priznanja HNV-a. Kada je u pitanju 2021. godina, priznanje »Ban Josip Jelačić« za društveni rad u hrvatskoj zajednici dobio je Fond za humanitarno pravo iz Beograda, priznanje »Pajo Kujundžić« za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dobila je obitelj Huska iz Subotice, a priznanje »Dr. Josip Andrić« za doprinos hrvatskoj kulturi pripalo je akademiku i profesoru emeritusu, dr. sc. Ivanu Gutmanu. Uručena su i priznanja za prošlu, 2020. godinu, kada je javna svečanost izostala zbog epidemijskih mjera. Priznanje »Ban Josip Jelačić« za 2020. godinu dobio je Aleksandar Skenderović, priznanje »Pajo Kujundžić« dobili su – sestre Družbe Kćeri Milosrđa TSR-a sv. Franje i subotički vrtić »Marija Petković – Sunčica«, a priznanje »Dr. Josip Andrić« dobio je HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice.
U programu proslave nastupili su: operna pjevačica Aleksandra Ušumović, ženska pjevačka skupina »Prelje« HKC-a »Bunjevačko kolo«, djeca iz vrtića »Marija Petković – Sunčica«, recitator Pavao Huska i klapa HKPD-a »Jelačić« iz Petrovaradina.
Proslava je protekla i u znaku 200. obljetnice rođenja skladatelja hrvatske himne Josifa Runjanina (1821.-1878.). U povodu obljetnice, njegov nadgrobni spomenik na Uspenskom groblju u Novom Sadu je obnovljen, a danas ranije tim povodom priređen je i prigodni program.
Večerašnjoj proslavi u gradskoj vijećnici, među ostalim, nazočili i predstavnici Republike Hrvatske, hrvatske diplomacije u Srbiji, AP Vojvodine, DSHV-a, Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, Grada Subotice i Grada Vinkovaca.