Obljetnica Hrvatske čitaonice Fischer

SURČIN – Kao i svake godine poslijednje subote u kolovozu HČ Fischer imala je svoju proslavu ovoga puta objedinjenu sa proslavom drugog rođendana Literarne sekcije. U prelepoj porti RKT crkve Presvetog Trojstva u Surčinu gosti su mogli uživati u čarima pripreme gulaša u kotlićima sa petoricom kuhara ili posmatrati dječje igre i navijati ili pak uživati u izložbi kreativne sekcije koja je ovaj put odisala mirisom i bojama lavande ili se slikati kraj plasta sena i bala slame u društvu strašila. Tijekom programa ljubav ka stvaralaštvu odisala je u svemu predstavljenom: poeziji, izložbi, glazbi, dječjim igrama, starim običajima i naravno svim gurmanlucima.
Rad sekcija su predstavili njihovi voditelji literanu sekciju Irena, Maja, Obradović, kreativnu Veronika Živanović, o glazbenoj sekciji kroz pjesmu je govorio njen voditelj Josip Crljen a program je vodila članica udruge Lela Stošić.
Program su započela djeca koja su nastojala publiku poučiti povijesti Hrvata u Surčinu. Njihova spontanost pobrala je posebne simpatije publike. Grupa žena je prikazala igru sa natpjevavanjem koju su sve do sedmdesteh godina 20. stoljeća igrali mladi ispred crkve.
Predsjednica Udruge Katica Naglić ovom prigodom je uručila zahvalnice za potporu koju su udruzi davale hrvatske i lokalne institucije i pojedinci posebno jedan od osnivača – surčinski župnik Marko Kljajić. Prigodom podijele zahvalnica predstavljene su dvije novourađene narodne nošnje. Žene obučene u vezenu narodnu nošnju, Lela Tepavac i Verica Volarić, predavale su zahvalnice. Nošnja je urađena po jedinom sačuvanom uzorku s početka 20. stoljeća koju je tada nosila Katica Flanjak udata Spišić. Nošnja je urađena od bijelog lanenog platna sa vezenim nacionalnim motivima (ovo je deo nošnji koje je Udruga uradila u Subotici uz potporu Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske početkom ove godine).
Proslavi su prisustvovali veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša, stručna saradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, član izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, zemunski dekan preč. Jozo Duspara, predstavnici udruga HKPD Jelačić iz Petrovaradina, HKPD Matija Gubec iz Rume HZH Ilija Okrugić iz Zemuna, HKPD Tomislav iz Golubinaca, župe Sv. Mauricija iz Starčeva kao i mnogi članovi i prijatelji udruge.