Održan »Kulen fest« u Lemešu

U Lemešu je danas održan 16. »Kulen fest«, manifestacija koja je pokrenuta kako bi se promovirao lemeški kulen, prepoznatljiv proizvod ovog sela.

»Mogu reći kako to radim od rođenja. Tata je pravio lemeški kulnen, a kasnije smo posao preuzeli i brat i ja. Ništa posebno, od začina sol i paprika, koja mora biti ekstra kvalitete. Ipak najvažnije je čuvanje, posebna prostorija za čuvanje kulena. Čuva se od pet mjeseci do godinu dana «, kaže  proizvođač lemeškog kulena Atila Vujević.

Lemeški kulen proizvod je koji ima oznaku zaštićenog geografskog podrijetla. Elaborat je urađen prije 10 godina.

Priznata je time autentičnost ovoj deliciji koja se može praviti samo u Lemešu, i to od sirovine koja potiče s tog područja i po točno određenoj recepturi. U trgovinama se ipak ne može kupiti proizvod s tom oznakom.

» Nedostaje kontrola, ne samo gotovog proizvoda već i cijelog procesa proizvodnje, od kvalitete sirovine, prerade i samog proizvoda«, kaže stručnjak za tehnologiju mesa prof. dr. sc. Ilija Vuković, koji je i autor elaborata o zaštiti lemeškog kulena.

Da je lemeški kulne proizvod zaštićenog geografskog podrijetla dokaz je Rješenje Zavoda za intelektulanu svojinu. U tom rješenju navodi se da je lemeški kulen fermentirana suha kobasica napravljena od usitnjenog mesa zrele svinje od 150 kilograma i više, napunjena u prirodni omotač – slijepo crevo (kata), uz dodatak 2 do 2,2 posto soli i tri do četiri posto lemeške paprike.

U Elaboratu je navadeno  i da zrenje lemeškog kulena traje šest mjeseci, u prirodnim uvjetima tijekom zime i proljeća.

Zahtjev za upis oznake geografskog podrijetla, uz prateći Elaborat, podnijela je Udruga »Lemeški kulen« iz Lemeša.