Održan treći Festival tradicijskog pjevanja

Treći Festival tradicijskog pjevanja održan je 17. listopada u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici.
Tradicijska pjesma i ove godine okupila je ljubitelje i poznavatelje ove vrste glazbe, no ne u planiranom broju. Iako je Festival ove godine trebao proširiti svoje granice, iz svima poznatih razloga održan je u skladu s epidemiološkim mjerama i uz nazočnost samo skupina iz Vojvodine. Također broj sudionika po skupinama je bio ograničen, no to nije umanjilo autentičnost izvođenja.
Festival je bio natjecateljskog karaktera te su dodijeljene i prve tri nagrade. Tako se po mišljenju žirija na prvom mjestu našla Muška pjevačka skupina Krajolik Lika iz Novog Žednika, drugo mjesto pripalo je Ženskom pjevačkom društvu Banija iz Prigrevice, a treća nagrada Ženskom pjevačkom sastavu Gusle iz Kikinde. Osim prve tri nagrade dodijeljena su i dva specijalna priznanja koja su dobili: Ženska pjevačka skupina Vreteno iz Banatskog Karađorđeva i članice Ženske pjevačke skupine Prelje, koje djeluju pri HKC Bunjevačko kolo. Osim nagrađenih i spomenutih skupina nastupile su još i dobro poznata ŽPS Kraljice Bodroga iz Monoštora i članice ženskog omladinskog zbora iz Subotice.
Stručno povjerenstvo činile su profesorice etnomuzikologije koje rade u strukovnim, odnosno muzičkim i baletskim školama u Vojvodini: prof. dr. Kristina Planjanin Simić, prof. Tamara Štricki Seg i prof. Mirjana Raić Tepić.
Mostovi suradnje
Na kraju programa, izvođačima i žiriju zahvalio se predsjednik HKC Bunjevačko kolo Lazar Cvijin koji je napomenuo kako je do sada na Festivalu sudjelovalo oko 300 pjevača.
Održavanje Festivala financijski su potpomogli: Grad Subotica, Središnji Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.