Otvoren kabinet informatike u školi u Đurđinu

U Osnovnoj školi »Vladimir Nazor« u Đurđinu danas je svečano otvoren kabinet informatike i računarstva, zahvaljujući projektu prekogranične suradnje s Osnovnom školom »Antun i Stjepan Radić« iz Gunje (Hrvatska).

Sredstva koja su preko projekta dodijeljena Đurđinu iznose 10.506 eura, od kojih je škola kupila 15 računala i tri tableta.

Ovom prigodom školu je posjetila je delegacija iz Gunje na čelu s načelnikom Općine Antom Gutićem i ravnateljicom škole Marijanom Lucić sa suradnicima.

Uz prigodan program u fiskulturnoj dvorani koji su priredili učenici škole obratila se ravnateljica đurđinske škole Ljiljana Dulić i naglasila kako su u ovom projektu našli partnere »kakvi se mogu samo sanjati«.

»Prošle godine kada su nas partneri iz Gunje kontaktirali, svesrdno smo prihvatili poziv za sudjelovanje u zajedničkom projektu. Uspjeli smo zamijeniti dotrajala računala novima, samim tim podići kvalitetu obrazovanja naših učenika. Moraju se pratiti trendovi u suvremenom obrazovanju, a bez tehničkog unaprjeđenja to nije moguće. Zahvaljujući ovom projektu, otvaraju se nove mogućnosti suradnje naših škola poput razmjene učenika, kao i sudjelovanja na projektima Erasmus. Iskoristit ćemo naše sličnosti kako bismo skupa aplicirali i naredne godine, jer već imamo mnogo zajedničkih ideja pred nama. Treba iskoristiti pogodnosti koje nudi Europska unija, budući da nam nije akcent samo na pribavljanju materijalnih dobara nego i razmjena iskustava te suradnja nastavnika i učenika. Izuzetno smo zahvalni Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske, jer bez njihove potpore ništa od ovoga danas ne bi bilo moguće ostvariti«, istakla je Dulić.

Ravnateljica Osnovne škole »Antun i Stjepan Radić« iz Gunje Marijana Lucić izjavila je kako su ovim projektom dobili priliku pregraditi jednu prostoriju u svojoj školi, napraviti kabinet, opremiti ga novim namještajem te nabaviti pet klima uređaja za svoju školu.

»Znamo kakva je sada klima, dolaze nam sve toplija vremena, teško je raditi i učenicima i nastavnicima po vrućini. Odlučili smo se na ugradnju klima, prije tjedan dana smo ih dobili, stoga nam je to vrlo značajna stavka koju smo pokrili ovim projektom«, rekla je Lucić.

Načelnik Općine Gunja Anto Gutić je istakao kako on u svemu ovome ulogu općine vidi u backup opciji, dok su ove dvije škole glavni nositelji cijeloga projekta.

»Ovo je jedan odličan primjer prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije. Mislim da će ubuduće sudjelovanje na projektima postati standardna praksa i naše osnovne škole, jer ovo je prvi takav projekt. Koliko mogu vidjeti, naše ravnateljice odlično surađuju. Stoga ne sumnjam u produbljivanje uzajamne suradnje na budućim projektima. Općina Gunja će nastaviti pružati potporu ovako dobrim idejama«, rekao je Gutić.

Škola u Đurđinu broji stotinjak djece i u njoj se nastava odvija i na hrvatskome jeziku.