Otvorena topoteka Baština Hrvata u Srbiji

Projekt Digitalizacija hrvatske kulturne baštine u Vojvodini – Povijesna građa vojvođanskih Hrvata na Internetu predstavljen je u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 17. prosinca u organizaciji ICARUS HRVATSKA.
Tom prigodom otvorena je Topoteka Baština Hrvata u Srbiji, a predstavili su je prestavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – stručna suradnica za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković i poslovno-administrativni tajnik Josip Bako te predsjednica ICARUS Hrvatska Vlatka Lemić.
U okviru projekta je na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka izrađena virtualna arhivska zbirka Baština Hrvata u Srbiji, a na nacionalni portal Znameniti.hr uključeno gradivo znamenitih osoba značajnih za povijest i kulturu vojvođanskih Hrvata.
Na stranicu Topoteka Zavod je za sada postavio 107 arhivskih jedinica, od kojih najviše ima fotografija, a kako je Bako najavio, uskoro će biti otvorena mail adresa na koju će zainteresirani moći slati fotografije koje posjeduju u privatnim arhivima, a u planu je i odlazak na teren radi prikupljanja ovakve arhivske građe.
Osim po Vojvodini, u Zavodu kažu da će se građa prikupljati i iz drugih dijelova svijeta gdje žive Hrvati rodom s područja Vojvodine. S obzirom na to da je prilikom ovog prvog predstavljanja Topoteke u Zagrebu bilo puno zainteresiranih Hrvata rodom iz Vojvodine za sudjelovanje u projektu, iz Zavoda kažu da će radi prikupljanja što više i bolje arhivske građe koju oni posjeduju angažirati jednog svog suradnika u ovome gradu.
Na platformi Topoteka aktivno je 13 europskih država, među kojima je i Srbija preko nedavno otvorene topoteke Baština Hrvata u Srbiji, što se u srbijanskim medijima nije prenijeto. Prokomentirao je to ravnatelj Zavoda i zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov na svom Twitter profilu: »Hrvati iz Vojvodine ostvaruju velika postignuća, čine pionirske iskorake u području kulture i u srbijanskim razmjerama, no o tome se ništa ne može pročitati u Srbiji – uistinu se može zaključiti da smo prešućena zajednica!«